Dat zou je graag eens meemaken. Jouw klant die van zijn stoel valt. Omdat jij zo’n fantastisch ontwerp hebt gemaakt.
Je denkt nu: JA! Ik wil dat mijn volgende klant een gat in de lucht springt van blijdschap. Dat ie meteen naar de winkel rent om te bestellen wat ik hem heb geadviseerd. En dat hij van de daken schreeuwt dat iedereen naar mij moet komen voor het beste interieuradvies.
Dat gebeurt alleen in sprookjesland? Hoeft niet!
Ik deel graag de 3 beste tips, zodat het ook jou gaat lukken om dicht bij dit droomscenario te komen.
- Maak jouw klant ook verantwoordelijk voor het resultaat
Dit vind ik persoonlijk een van de belangrijkste inzichten. Toen ik net startte, meer dan 20 jaar geleden, zag ik regelmatig dat mijn klanten heerlijk lui achterover gingen hangen, terwijl ik hard aan het ontwerpen was. In de hoop dat wat ik voorstelde ook meteen in de roos was. En dat hoopte de klant natuurlijk ook.Dat moest echt anders.Sindsdien heb ik ‘keihard’ huiswerk ingevoerd. Huiswerk voor de klant welteverstaan. Plattegronden met maatvoering paraat, een goed beeld van de sfeer waar zij van dromen én een wensen- en vragen lijst. Met zo’n lijst vergeten zij niets.Ze worden hierdoor ‘gedwongen’ daar goed over na te denken. Anders blijf je terugkomen voor een prijs die je helemaal in het begin hebt afgesproken. Want oh ja, nu je er toch bent, de hal, daar moet ook nog iets mee.Een klant die klaarzit en goed voorbereid is, is een geweldige start van jouw advies.Maar er is iets dat nóg prettiger is aan het geven van huiswerk. Jouw klant komt al in de juiste mindset. Hij heeft al nagedacht en weet al veel beter wat zijn vraag precies is. En daar kun jij als ontwerper de vruchten van plukken.
- Begin nou niet gelijk over het interieur
Huh? Daar kwam je toch voor?Toch zie ik vaak dat ontwerpers meteen met de deur in huis vallen. De koffie is net geserveerd en de koekjestrommel weer terug in de kast. En dan is daar al die kordate vraag: “Willen jullie een gietvloer of een houten vloer?”.Te vroeg. Veel te vroeg.Leer eerst die klant een beetje kennen. Wat voor werk doen ze? Hoe leven ze in het huis? Komen er geregeld mensen over de vloer?Geen kinderen, jonge kinderen, pubers, kinderen het huis uit, kinderen die met kleinkinderen komen?Wat is belangrijk voor hen? Uitgebreid de krant lezen of uitgebreid koken? Hoe gaan ze op vakantie? Bungelen ze aan een zipline boven een diepe kloof of brengen ze de tijd vooral door aan het zwembad van een 5 sterren all-in resort?Neem de tijd om even rustig in huis rond te kijken. Wat hebben ze al in huis staan? Hangt er kunst aan de muur? Hoe zijn ze gekleed? Zijn ze sportief of bourgondisch? Dit zijn allemaal tipjes van de sluier die jouw klant je gaat geven als je de juiste vragen stelt.Het voelt misschien een beetje als detective spelen, maar door dit soort vragen te stellen, zijn er geen geheimen meer voor jou. Het profiel van je klant wordt in korte tijd steeds duidelijker.En precies die ingrediënten kun jij goed gebruiken om jouw interieurontwerp nog beter af te stemmen op je klant.
- Vraag heel concreet waar ze jouw hulp precies bij nodig hebben
Voor het interieur natuurlijk, denk je nu.Jazeker, voor het interieur. Maar wat hebben ze van jou nodig? Een globale richting en wat losse ideeën? Is een schets op de achterkant van een bierviltje voldoende? Of zijn ze op zoek naar iemand die ze van brainstorm tot afstylen aan de hand meeneemt. Die alles tot in de puntjes in 3D uittekent. En die ook nog eens alles bestelt en neer komt zetten. Bloemen in de vaas en de kaarsen aan.Probeer daar tijdens het eerste contact achter te komen. Want jouw aanpak en vooral jouw inschatting van tijd zal bij de ene of de andere klant echt anders zijn. Het is trouwens een vraag om goed te onthouden, zelfs als je even vastloopt:“Waar kan ik je nu het beste mee helpen”Ben dan even stil, en luister. Want jouw klant kan dat prima verwoorden, dat zul je vanzelf merken.
En dan nog iets. Een tevreden klant is goud waard. Dat wist je natuurlijk allang. Maar wat doe je daar verder mee? Je geeft je klant misschien nog een bos bloemen en wenst hem veel plezier met zijn nieuwe interieur?
Maar ho, wacht even. Een blije klant is jouw nieuwe ambassadeur. Ambassadeurs zorgen voor een olievlek aan nieuwe klanten. Een vijver waar jij als enige in mag vissen.
Een kaartje met kerst doet ook wonderen. Of doe het juist als de lente begint, of als men terug is van zomervakantie. Of misschien weet je toevallig wanneer ze jarig zijn. Voeg er wat extra visitekaartjes aan toe. Voelt voor jou misschien ongemakkelijk en opdringerig, maar is het helemaal niet. Sterker nog, als mensen blij zijn met jouw advies, zijn ze ook blij om jou aan te bevelen.
Probeer het gewoon een keer. En daarna nog een keer. En ineens is het een gewoonte.
PS: meer weten over het interieur gesprek? Voor 9,50 bestel je mijn minibook met nog meer eye-openers.