EEN PITCH SCHRIJVEN: WAAROM ZOU JE?

Je staat in een willekeurige lift en iemand vraagt je wat je nou eigenlijk doet. Het overkomt je waarschijnlijk niet al te vaak. Dus waarom zou je jouw elevator pitch paraat moeten hebben?

Wat doe jij eigenlijk?
Je hoeft niet per se in een lift te staan om deze vraag te krijgen. Deze vraag komt vaker langs dan je denkt. Op netwerkbijeenkomsten, vakbeurzen, kennismakingsgesprekken en vergeet de verjaardagen niet.

Jij kunt prima uitleggen wat je doet, toch?

Tuurlijk. Maar hoeveel woorden heb je daarvoor nodig? Te veel waarschijnlijk want je ziet de aandacht van jouw luisteraar bij iedere zin verslappen. Erger nog, hij pakt zijn telefoon om te kijken hoe laat het is of om zijn berichten op FB te checken.

Je denkt nu misschien nog steeds: die pitch is helemaal niet nodig voor mij. Want je kunt het prima kort en bondig houden. Maar jouw verhaal zit vol containerbegrippen, die wel in de oren, maar niet in het hart van jouw luisteraar terecht komen.

Heb je zlf wel scherp wat je eigenlijk doet?
Als je iemand verteld dat je een interieurontwerper bent, heeft die daar best een beeld bij. Maar is dat het juiste beeld? Of doe jij iets speciaals? Heb je een opvallende expertise? Heb je een specifieke doelgroep, of werk je met een unieke methode? Of kun je uitleggen waarom je zo gepassioneerd bent om interieurs te ontwerpen, want waar komt jouw passie vandaan?

Hmm, het is dus veel meer dan die algemene omschrijving interieurontwerper, of interieurstylist, of interieurprofessional. Het is hoe, voor wie en vooral ook waarom.

Dwing jezelf om te kiezen
Een pitch dwingt je om te kiezen. En kiezen is gevonden n gekozen worden door je ideale klant, want in een pitch spreek je een specifieke doelgroep aan (n doelgroep, welteverstaan). Als je een pitch geschreven hebt, is die meteen ook een dankbare bron voor de teksten op je website. Voor je social media posts. Voor je brochure als je die hebt. Enzovoort.

Jouw boodschap gaat rechtdoor naar het hart
Voor alle communicatie die je nodig hebt om jezelf op de kaart te zetten als ontwerper kun je jouw pitch inzetten. Want hiermee kun je rap en kordaat direct in het hart van jouw potentile klant terecht komen. Een ideale pitch duurt tussen de 60 en 90 seconden. Daarbinnen moet je cht jouw verhaal kunnen vertellen, d reden kunnen geven om voor jou te kiezen.

Bepaal je publiek
Ik heb onlangs zelf een intensieve sessie gedaan om mijn pitch helder te krijgen. In het Nederlands n in het Engels. Dat was ontzettend tof om te doen en gaf mij direct nieuwe inzichten. Vooral het bepalen van mijn publiek vond ik een heel essentieel onderdeel. Want als je weet voor wie je wilt werken, kun je jouw ideale klant ook veel beter vinden en andersom.

Daarnaast was het vinden van de passiehaak echt een eyeopener. Waarmee kun je jouw ideale klant uit de vijver hengelen?

Wil je fundamenteel aan de slag met jouw pitch? Dan kan ik je Esmeralda Kleinreesink heel warm aanbevelen. Zeker weten dat je na de sessie met haar een strak verhaal hebt. Want je weet maar nooit wie je in de lift tegenkomt.

MIJN NIEUWSTE BLOG METEEN LEZEN?

Dat kan! Je krijgt een email met een melding dat er weer een nieuwe blog klaar staat. Je hoeft alleen je emailadres achter te laten en je mist geen blog meer.
Natuurlijk ga ik zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. En leuk als je een reactie achterlaat bij mijn blogs.
Voeg je bij 186 andere abonnees

RECENTE REACTIES

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *