HEET JIJ JE KLANTEN WELKOM OP JE WEBSITE?

Heet jij je klanten welkom op je website? Dat is helemaal niet nodig. Zonde zelfs van deze ruimte. Als je online bent met een glimmende website, betekent het al dat je deur wagenwijd open staat. Maar ik zie het nog vaak langskomen bij interieurontwerpers: ‘welkom op mijn website’ en dan zichzelf uitgebreid voorstellen.

Risico: *GAAP* en doorklikken maar weer.

We weten allemaal dat voorbijgangers op internet, de wijsvinger al op de muis hebben om verder te kijken. Ze zijn naar iets specifieks op zoek. En dat iets is niet dat ze welkom zijn op je site. Het is iets dat jij ze wellicht kunt bieden. Maar dan moet je dat wel metéén vertellen. Anders zijn ze foetsie.

Ben jij specialist in het ontwerpen van interieurs, waarbij je zo optimaal mogelijk rekening houdt met lage energiekosten? BAM! Dan heb je een knaller van een vishaakje te pakken. Want dáár gaat een scrollende potentiële klant wél op aan. Dat is een helder probleem waar hij of zij wakker van ligt.

Of ben jij een kei in nieuwbouwhuizen er als een historisch oud huis te laten uit zien? Ook een goeie.

Of kun jij bijzondere maatwerkmeubels ontwerpen, zodat je klant alle hoeken en gaten van zijn huis efficiënt kan benutten? Nog zo een.

Maak het vooral heel helder, want mensen stellen een hele specifieke vraag aan google. Alsof ze het aan een vriend vragen. Ze typen gewoon letterlijk ‘ik zoek iemand die een werkplek thuis kan maken.  En de eerste hit dat geen advertentie is, is een interieurontwerper. Een slimme, want die zorgt er door de teksten op haar site voor, dat ze snel te vinden is.

Jij kunt ook op die plek terecht komen door heel simpel te vertellen wat je doet en voor wie je het doet.

Zeg eens eerlijk, als je naar je eigen website kijkt en die van je collega’s, kun je qua tekst dan haast de foto’s onderling uitwisselen?

Ik geef je graag wat prikkelende vragen die je jezelf kunt stellen, waarmee je site kunt scannen en daardoor kunt verbeteren.  Hem door een ander(e interieurontwerper) laten bekijken is ook een top idee.

  • Staat je tekst links of rechts? Mensen lezen van links naar rechts, dus links is een fractie sneller. Iedere seconde telt.
  • Staat je tekst bovenaan? Als mensen moeten scrollen, ben je ze al kwijt.
  • Is het contrast groot genoeg? Is je tekst leesbaar? Diapositief (lichte letters op een donkere achtergrond) is chique lala, maar vermoeiender te lezen.
  • Is je website overall goed leesbaar. Kijk er eens met bijna dichtgeknepen ogen naar. Is hij rustig genoeg, of is er veel afleiding, bewegende beelden en knipperende banners? Die leiden af van je boodschap.
  • Hoeveel tekst heb je op je site staan? Mensen lezen niet graag van het scherm. Schrijven is schrappen: zet alleen het meest essentiële op je site.
  • Een foto van jezelf is een goed idee, zo ziet iemand meteen met wie hij of zij te maken heeft. Maar… kijk jij je potentiële klant aan? Ik kom veel wegkijkers tegen, jammer.
  • Is er al snel een button te zien waarmee mensen contact met jou kunnen opnemen, iets kunnen downloaden of een afspraak in je agenda kunnen boeken?
  • Met reviews kun je jezelf onderscheiden ten opzichte van anderen, maar zijn ze goed terug te vinden op je website?
  • En zijn die reviews voldoende wervend voor jou? Zetten ze anderen aan om ook van jouw services gebruik te maken? Ik schreef er een blog over.
  • De over mij pagina is belangrijk, maar het is nóg belangrijker om het over de problemen van jouw klant te hebben inclusief jouw oplossing. Een goede test is om het aantal ik’s en het aantal jij’s te tellen. En je raad het al: als het aantal ik’s hoger is, moet je je teksten weer eens onder de loep nemen.
  • Is je website ook op mobiel en iPad goed te bekijken? De meeste mensen kijken via hun mobiel, dus met betrekking tot je design is ‘mobile first’ het belangrijkste.
  • Is je website snel te laden? Zo niet, dan zijn wellicht je afbeeldingen te zwaar. Ook dan klikt een mogelijke klant snel weg.
  • De belangrijkste tip is wel: kijk vooral hoe je collega’s hun website hebben gemaakt, en doe het dan beslist anders. Zo voorkom je 13 in een dozijn, waardoor je klanten wegjaagt.

Welke verandering kun jij vandaag nog toepassen, waardoor je website meteen stukken beter leesbaar is, en ook een veel duidelijkere boodschap heeft? Blijf je website regelmatig checken. Ik doe dat eens in de 3 maanden. Ik kam hem dan tekstueel helemaal uit en er zijn dan altijd dingen die ik wil aanpassen omdat ze niet meer relevant zijn, of om mijn boodschap weer wat aan te scherpen.

MIJN NIEUWSTE BLOG METEEN LEZEN?

Dat kan! Je krijgt een email met een melding dat er weer een nieuwe blog klaar staat. Je hoeft alleen je emailadres achter te laten en je mist geen blog meer.
Natuurlijk ga ik zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. En leuk als je een reactie achterlaat bij mijn blogs.
Voeg je bij 186 andere abonnees

RECENTE REACTIES

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *