Help, ik wil mezelf niet verkopen!

Het voelt zo verkoperig als ik veel op insta post. Of als ik steeds maar vertel wat ik doe of wat ik aanbied. Dit hoor ik echt heel veel om me heen. En ook in mijn online training meer klanten voor interieurontwerpers, komt juist deze stelling vaak naar voren.

Zichtbaar moeten zijn.

Het is nogal een issue voor veel interieurontwerpers. Ik zie het al aan de kleinste dingen. Ik scroll regelmatig langs websites van collegas, en ik kom vaak prachtige portretfotos tegen van de betreffende ontwerper. Mooi belicht, prachtige kleding geshopt en aangetrokken, helemaal in de hoogglans met make-up en kapsel. Maar dan kijkt die ontwerper weg. Dat vind ik nou echt een gemiste kans. Je moet je potententiele klant aan kijken, echt contact maken, ook al is het via een scherm. Kijk echt n de camera als je een foto laat maken voor je website, voor je blogs of voor je social post. Ja, sommigen vinden dat zeer ongemakkelijk. Dat gaat waarschijnlijk niet helemaal over, maar je wordt er wel comfortabeler mee als je het gewoon standaard gaat doen.

De bakker duikt ook niet achter zijn toonbank waar de taartjes liggen te shinen, en de verkoopmedewerker in de kledingzaak blijft ook in niet in het pashokje staan met de gordijnen dicht. Die vergelijking moet je echt maken met jezelf. Als je deze kleine tip opvolgt, zet je al echt iets anders in beweging.

Verkoop je wel of verkoop je niet?

Dan over dat verkoperige, waar we zo graag van weg willen blijven. Vooropgesteld, je wilt niet verkopen, maar uiteindelijk verkoop je wel iets, toch? Of het moet zijn dat je geen geld vraagt voor je ontwerp. Maar dan is het een hobby, en dan maakt het ook helemaal niet uit of een klant jou goed kan vinden. Ik zou je heel graag een mindset verandering willen meegeven. Als je in al je gedachtes in je hoofd het woord verkopen, vervangt door helpen. Hoe zou het dan voor je voelen? Klinkt het dan luchtiger, fijner, laagdrempeliger? Klinkt het dan alsof je echt iets kunt betekenen voor je klant? Ik verwacht van wel. Als je met die mindset communiceert op je website, in je blogs of vlogs en op social media, dan voel jij je er per direct beter over, en heb je een enorme aantrekkingskracht op je aanstaande klant, want je komt met de oplossing voor zijn probleem.

De bolussen zijn in de aanbieding

s Avonds speelgoedvrij tv kijken, eindelijk een huis waarbij de meubels bij elkaar passen, of geen inkijk meer als je aan het werk bent. Allemaal problemen die jij wellicht kunt oplossen. En opnieuw, laat je weer eens inspireren door de bakker en de kledingzaak. Hoe vaak heb je meegemaakt dat je een halfje wit kocht, en dat de bakker vlak voor het betalen nog even langs zijn neus weg vertelt dat de zeeuwse bolussen in de aanbieding zijn? Of in de kledingzaak bij het passen de verkoopmedewerker zegt: goh, van die leuke bloesjes heb ik 8 verschillende kleuren, we hebben nou net toevallig een actie dat je de tweede voor de helft van de prijs kunt kopen. Vind niemand raar. Jij waarschijnlijk ook niet.

Bij de plaatselijke slager in Culemborg staat altijd een grote pan met versgebraden gehaktballetjes. De hele winkel ruikt er naar. Heerlijk. Ik biets ook altijd zon balletje want ik ben er meestal zo rond lunchtijd. Op een dag, toen ik net weer zon lekker balletje in mn mond had gestopt zei hij met een knipoog: h, jij vind die balletjes zo lekker he? Maar je koopt ze nooit. Ik vond het zo grappig, dat ik meteen een half pond gehaktballetjes kocht. Ik vond het absoluut niet raar. Je accepteert het van ieder ander die iets verkoopt, maar vanuit jezelf is het ineens ingewikkeld.

Geen barbiebeen in je rug of een dinosaurus onder je voet

Ik begrijp het wel, een service vinden we lastiger te verkopen dan een tastbaar product. En daarom moet je als je gaat verkopen, of beter, als je gaat helpen, vooral heel duidelijk zijn over het eindresultaat. Wat gebeurt er in het leven van de klant, waardoor het een stuk prettiger gaat zijn voor hem of haar? En relaxed tv kunnen kijken zonder dat je op die venijnige legosteentjes of dinosaurussen trapt, of ineens een barbiepop-been in je rug voelt steken, is echt een vooruitgang. En die heb jij voor die klant waargemaakt.

Ok, gaan we nog een stap verder. Als eerste kijk je dus n de camera, als tweede ga je in de mindset zitten dat je niet aan het verkopen, maar aan het helpen bent. En als derde, moet je ervoor zorgen dat je heel duidelijk bent he jij kunt helpen. Wat jouw oplossing is voor het probleem van je klant. Want het is echt een gemiste kans als jij die zoekende klant niet goed informeert. Als eerste voor jou, maar bedenk ook dat je die klant dolgelukkig had gemaakt, als hij jou wel had gespot. Dan was hij al een stukje dichterbij de oplossing van zijn probleem geweest.

Je gooit jouw reddingsboei niet uit

Visualiseer dat jouw klant een stukje in de zee gaat zwemmen, en onderweg treed er een probleem op. En jij hebt een diploma reddend zwemmen gehaald. Daar ben je ook heel erg goed in. Je ziet die klant in nood, maar je blijft lekker aan de kustlijn staan kijken. Ik geef het toe, hiermee dramatiseer ik het wel een beetje. Maar waarom hebben vooral wij als interieurontwerpers er zon moeite mee om gewoon te vertellen wat we doen. Het zou altijd vr op je tong moeten liggen. Iedereen heeft een huis, een interieur, kamers, en als iemand helemaal geen behoefte heeft om iets aan zijn interieur te veranderen, dan weet hij altijd wel iemand voor wie dat wl geldt. Een buurman, een collega, een moeder aan het schoolplein, iemand in de wachtkamer van de tandarts. Dus overal waar jij niet praat over wat je doet, mis je wellicht een kans voor een nieuwe opdracht.

Vertel gewoon wat je doet

Beetje kort door de bocht misschien, maar echt, dit soort situaties heb ik zelf al vaker meegemaakt. Gewoon vertellen wat je doet. Stap over die schroom heen, en bedenk dat er werkelijk helemaal niets schokkends gebeurt, als jij vertelt hoe je kunt helpen. Hooguit dat iemand zegt, hej, vertel me daar eens iets meer over.

En over dat verkopen of helpen gesproken. Ben op je website en in je communicatie k lekker duidelijk. Vertel gewoon wat jouw aanbod, pakket of ontwerp kost. Zet er duidelijk je prijs bij. Als iemand jou dan benaderd, of op de contactknop drukt, is er waarschijnlijk ook geen discussie over je prijsniveau. Dan ligt de weg vrij om samen te kijken hoe jij hem of haar kunt helpen.

Hoe verkoop je jezelf zonder jezelf te verkopen

Dit onderwerp is een van de issues die ik bespreek in mijn online training meer klanten voor interieurontwerpers. Ik laat je van verschillende topics de andere kant zien. Ik heb al mijn bijna 25 jaar ervaring in die training gestopt. Niets is taboe, ik ben super transparant. Het gaat zelfs over geld, over wat je kunt vragen, voor welke prijs je zou moeten gaan staan. Maar ook over wie jij bent als ontwerper en welke klant dan het allerbeste bij je past. En natuurlijk leiden al die onderwerpen die ik bespreekbaar maak tot meer klanten voor jou. Want zo heet die training. De tips en inzichten die ik geef zijn z praktisch dat je na het kijken er al meteen mee aan de slag kunt, zodat je ook snel resultaat ziet. Wil je er meer over weten? Check dan mijn website marie -gon.com.

Of kan ik eens met je meekijken waar jouw winstkansen liggen? Ik maak graag een halfuurtje tijd voor je vrij om die kansen te ontdekken, zodat jij weer de juiste richting in kunt wandelen. En tegen welk probleem loop jij aan in je werkzaamheden als interieurontwerper? Laat het me weten. Ik geef er graag mijn visie op, zodat jij ook dr weer met andere ogen naar kunt kijken.

MIJN NIEUWSTE BLOG METEEN LEZEN?

Dat kan! Je krijgt een email met een melding dat er weer een nieuwe blog klaar staat. Je hoeft alleen je emailadres achter te laten en je mist geen blog meer.
Natuurlijk ga ik zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. En leuk als je een reactie achterlaat bij mijn blogs.
Voeg je bij 186 andere abonnees

RECENTE REACTIES

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *