JOUW GROTE, HARIGE, GEDURFDE DOEL!

BHAG is een Engelse uitdrukking voor Big Hairy Audacious Goal. Jim Collins bedacht deze term. Hij deed onderzoek om erachter te komen waarom bepaalde bedrijven succesvol zijn en andere niet. Een BHAG was wat ontbrak bij de niet succesvolle ondernemingen. Maar een BHAG kun je gelukkig ook prima formuleren als je een eenpitter bent.

In ’t Nederlands vertaald klinkt het behoorlijk stom. Groot Harig Gedurfd Doel. Alsof het om een soort Tamagotchi beestje uit de jaren ’80 gaat, dat je steeds moet vertroetelen. Omdat ie anders doodgaat.

Koester jouw grote doel

Een beestje is het niet, maar door jouw grote doel te koesteren pook je het vuur in jezelf op. Daarom moet je juist wel doen alsof het een lief huisdiertje is waar je extra goed voor moet zorgen.

Er komen regelmatig grootse gedachten langs in je hoofd. Je denkt er even aan, maar tegelijkertijd word je als een elastiek elke keer teruggetrokken naar hier en nu. Naar je dagelijkse routine, naar je realistische agenda, naar je gezin, naar alles wat óók nog moet gebeuren.

Dat grote harige beest waar je eigenlijk verdomd goed voor moet zorgen, wordt daardoor behoorlijk verwaarloosd. Zo nu en dan komt ‘ie om aandacht vragen en dan aai je hem even over zijn bol. Om hem vervolgens weer weg te sturen.

Kom in beweging

Ik weet het uit eigen ervaring. Zo gemakkelijk is het niet om jouw grote doel dicht bij je te houden en ermee aan de slag te gaan. Maar de enige manier om jouw droomdoel te bereiken, is door daar stap voor stap naartoe te bewegen.

Ik deel graag een paar tips, die jou gaan helpen om dit echt te laten gebeuren. Al zou je nu slechts met één piepkleine tip aan de slag gaan, ben je weer een stap dichterbij.

 1. Omschrijf heel duidelijk en concreet jouw doel met een sterke focus. Hierin zit verwerkt wie je bent en wat jouw passie is, waar je echt rete-goed in bent en waar de potentie zit om anderen hiermee te helpen. Het kan nooit té extreem zijn, ga voor groots en meeslepend. Middelmatigheid is niet voor jou.
 • voel dat het doel echt jóuw doel is
 • maak het zo groot mogelijk
 • maak het een lange termijn doel
 • maak het zo concreet (tijdsgebonden) mogelijk
 • maak het meetbaar en tastbaar

Schrijf hem op mooi papier en hang het op een zichtbare plek op, daar waar je een paar keer per dag langsloopt. Kun je het visualiseren? Plak er dan ook beeld bij.

 1. Alles wat je doet en bepaalt, moet in dienst staan van jouw BHAG. Stel je zelf steeds weer de vraag: als ik X doe, X beslis, X aanschaf of X ga toepassen, zorgt dat ervoor dat ik weer een stap dichter bij mijn doel kom? Zo ja: top, go for it! Zo nee: vraag je je dan af, of je dat echt moet doen. Je kunt je energie maar één keer ergens voor inzetten.
 2. Bepaal waar jouw doel op gericht is. Wil je:
 • je concurrentiepositie versterken
 • een specifiek doel hebben zoals een bepaald minimaal inkomen
 • een rolmodel zijn, een voorbeeld voor anderen uit jouw vakgebied
 • een transformatie doormaken, door je bijvoorbeeld op een hele specifieke niche te richten
 • impact maken, zoals jezelf heel duidelijk neerzetten als de ontwerper die zoveel mogelijk duurzaam adviseert. Of die je huis zo ontwerpt, dat je energieverbruik zo laag mogelijk is.
 1. Een BHAG mag je gaandeweg gerust aanpassen en aanscherpen. Blijf om de zoveel tijd checken (zet in je agenda) of dit nog steeds jouw ultieme doel is, en of je echt de stappen maakt die dit doel gaan waarmaken.
 2. Zo’n enorm doel heeft tijd nodig. Je bereikt het niet na een nachtje stevig doorslapen. Knip je grote doel in kleinere stukken. Zo werk je constant naar een nieuwe overwinning toe en krijg je steeds meer dapperheid en zelfvertrouwen om dat allergrootste doel te bereiken.

Hmmmm ik zou wel wat voorbeelden willen zien

Een paar opvallende BHAG’s:

Nike:                                “we will crush adidas”  (concurrentiepositie versterken)

Coolblue:                         “klanten blij maken” (rolmodel)

Giro:                                 “become the NIKE of the cycling industry (transformatie doormaken)

Vattenfall:                         “enable fossil-free living within one generation” (impact maken)

Walmart:                          “become a $125 billion company by year 2000” (specifiek doel)

Dille & Kamille:                “dingen die ertoe doen” (impact maken)

YouTube:                          “ to give everyone a voice and show them the world” (impact maken)

TED talks:                         “spread ideas” (rolmodel en impact maken)

Formuleer naar aanleiding van deze voorbeelden voor jezelf waar jouw doel op gericht is. Wil je je inkomen verhogen? Wil je de logische nr 1 in de markt worden op jouw vakgebied of expertise? Wil je impact maken? It’s up to you.

En nogmaals: maak het zo extreem mogelijk. Als je het (te) klein houdt, wordt het zeker niet groots.

‘Practise what you preach’

Heb ik een BHAG? Jazeker. Lukt het me altijd om me zelf aan de tips die ik hierboven geef te houden? Echt niet.

Want ik heb ook een agenda.  Er komt eens iets langs dat niet in mijn BHAG past, maar wat ik wel heel graag wil doen. Soms zit mijn planning net iets te krap in elkaar, waardoor ik eerst even orde op zaken moet stellen. Ik heb ook weleens last van beperkende overtuigingen. Maar ik hou wel altijd mijn grote doel scherp en geef het prioriteit. Zo kom ik met grote en kleine stappen steeds dichterbij. En dat is precies de bedoeling. Go for it, maar blijf lief voor jezelf.

Bloedstollend

Zo’n enorm doel kan behoorlijk angstaanjagend zijn. Van het idee alleen al voel je de adrenaline door je lijf stromen. Dat is goed. Het plan moet ambitieus, gewaagd en veelbelovend zijn. Er zullen zeker mensen in je omgeving zijn die er niet in geloven. Die jou dit niet zien doen, het zullen afraden zelfs.

Des te meer zal het jou aansporen om het tegendeel te bewijzen. Met de juiste mindset en een strak actieplan kun je enorm veel bereiken.

Zou jij graag een BHAG willen formuleren, maar je weet niet goed waar je moet beginnen? Laat je een tijdje door mij coachen. Dan stellen we niet alleen jouw grote harige doel scherp, maar help ik je ook om van je droom de realiteit te maken. Klinkt als een plan? Mail me dan!

Met dank aan de inspiratie van nico.nl

MIJN NIEUWSTE BLOG METEEN LEZEN?

Dat kan! Je krijgt een email met een melding dat er weer een nieuwe blog klaar staat. Je hoeft alleen je emailadres achter te laten en je mist geen blog meer.
Natuurlijk ga ik zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. En leuk als je een reactie achterlaat bij mijn blogs.
Voeg je bij 186 andere abonnees

RECENTE REACTIES

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *