JOUW WEBSITE ALS EEN KLEEDJE OP KONINGSDAG

Jouw interieurbedrijf is als een winkel. De etalage is je website, het eerste dat je potentiele klant ziet. En als je daar naar binnengaat, ontdek je wellicht nog meer. Het is heel verleidelijk om in die etalage je ontwerpkwaliteiten aan te bieden aan iedereen die een mooie en functionele ruimte wil hebben. Want hoe meer klanten je hebt, hoe succesvoller jij als interieurontwerper bent, toch?

Gelijk maar de open deur nog verder openzetten: het tegenovergestelde is waar. Als je er voor iedereen bent, voelen mensen niet dat jij er speciaal voor hen bent. En daar zijn jouw klanten wel naar op zoek. Naar iemand die hen helpt met een heel specifiek probleem. Als je je kunt positioneren als een expert, specialist of als iemand met mega veel ervaring, dan blijf je je concurrentie voor.

Waarom zou je niet alles uit de kast halen?
Je zou denken, dat je dan alle kansen benut die bij je langskomen. Maar het is niet slim om dit te doen, om verschillende redenen:

  1. Heel eerlijk: je bent niet goed in álle aspecten van een ontwerptraject. Misschien vloeit een indelingsplan moeiteloos uit je vingers, maar het detailleren van je ontwerp met de mooiste accessoires kost je veel tijd. Of je bent een kei in kleur, maar niet zo bedreven in maatwerk. Zorg dat je uitblinkt. Pak een deel uit het ontwerpproces dat je makkelijk afgaat en wordt daar de beste in.
  2. Klanten willen experts. Als je je been breekt in een skigebied, weet je haast zeker dat je kundig geholpen wordt door de arts. Hij doet namelijk niets anders dan benen en polsen oplappen. Of hij je ook goed kan helpen als je een maagzweer hebt, dat is maar de vraag.
  3. Het is ingewikkeld om je te onderscheiden als je er voor iedereen bent. Dat is als een bord pasta tegen de muur gooien, en maar duimen of er iets blijft plakken. Ontdek je uniekheid, en ga je daarmee in de spotlights zetten. En geloof me, ook jij hebt een unieke gave. Trouwens, bescheidenheid gaat je sowieso niet helpen, dus die spotlight heb je wel nodig.
  4. Je kunt niet iedereen tevredenstellen. Als je jouw doelgroep heel specifiek kiest en daarmee ook kent, zorg je ervoor dat jouw service precies aansluit bij waar jouw klant naar op zoek is.

Kies en je wordt gekozen!
Je bent er nu vast van overtuigd dat het niet slim is om alles in je etalage te zetten. Maar waarom zou je je op een specifieke doelgroep richten?

  1. Je kunt jezelf positioneren als expert. Bouw kennis op over een heel specifiek probleem dat jij kunt oplossen. Bijvoorbeeld: jij weet hoe je het akoestiekprobleem in je huis op een hele esthetische manier kunt verbeteren. Of jij hebt de beste ideeën hoe medewerkers weer graag naar kantoor gaan, of kun je een restaurant zo handig indelen, dat er meer gasten tegelijkertijd kunnen eten en het daardoor rendabel is voor de eigenaar. Kom alles te weten over jouw onderwerp en spring hiermee op het podium, ofwel jouw website. Zo krijg je klanten die heel nadrukkelijk voor jou gaan kiezen.
  2. Je kunt je ontwerpen zodanig presenteren, dat ze precies in de smaak van jouw ideale klant vallen. Je kunt rekening houden met het budget dat gemiddeld beschikbaar is, voorkeuren, leefstijlen, zodat ze een ontwerp van jou ontvangen dat perfect bij hen past. In feite kun je op deze manier je ideale klant uittekenen en hen haast een voor- en achternaam geven.
  3. Heel belangrijk, maar vaak een ondergeschoven stiefkindje: je kunt je marketingstrategieën veel effectiever maken. Om te beginnen je teksten op je website, maar ook de inhoud van social media posts. Je kunt zelfs een hele gerichte campagne opzetten. Maar ook teksten in je advertenties en de inhoud van je blogs kun je hiermee veel specifieker maken.
  4. Als je weet wie je klant is, kun je ook beter bedenken waar je die kunt vinden. Naar welke evenementen ze gaan. Op welke social media ze actief zijn en welke bladen ze lezen, online of offline. Kun je voor de informatiebronnen die zij lezen iets doen? Een informatieve en inspirerende blog of vlog maken? Kun je zichtbaar zijn op events waar jouw ideale klant komt?

Wat moet er op jouw to-do lijstje?
Liefst niet te veel natuurlijk, want je hebt het al druk genoeg met andere dingen. Maar schrijf toch een paar dingen op en bekijk of je die zou moeten verbeteren om je duidelijker te kunnen profileren in de markt.

  1. Bepaal welke klant je wilt helpen
    Heb je vast al eens over nagedacht, maar hoeveel mensen vallen er binnen die doelgroep? Als dat er vijfhonderd zijn, heb je je ideale klant vrij specifiek uitgefilterd. Maar zijn het er 500.000 dan wordt het gek genoeg lastiger om klanten te vinden. Het zijn wel veel mensen waar je je op richt, maar de problemen waar ze tegenaan lopen zijn nog te verschillend. En zij zullen jou zeker niet ontdekken tussen al die andere ontwerpers, want jij bent ook veel te algemeen. Je kunt huizen inrichten. Of je kunt historische huizen inrichten, waarbij je je richt op het behouden en eventueel herstellen van karakteristieke elementen. Dat klinkt meteen een heel stuk duidelijker.
  2. Wat moet je nog meer weten om een echte expert te zijn?
    Dit antwoord is misschien niet helemaal duidelijk op dit moment. Maar je kunt je wel afvragen: wat kun je allemaal nog bijleren om nog beter in je vak, in je expertise te worden. Wat moet je ervoor doen om in de markt als specialist bekend te staan. Wat zou je moeten doen om de eerste te zijn die bij mensen in hun gedachten komt als ze een probleem hebben dat jij kunt oplossen.
  3. Maak een tijdspad
    Plannen maken en ideeën bedenken. Er is niets leukers, maar als ze heel geduldig wachten op jouw actie, wordt het nooit werkelijkheid. Hoeveel plannen liggen er bij jou in de la? Er zal altijd een reden zijn (terecht of onterecht) om een actie nog even vooruit te schuiven. Een hele simpele manier om in beweging te komen, is om een datum in je agenda te prikken. Dichtbij, of wat verder weg, afhankelijk van de soort actie die je wilt gaan doen. Dan voelt het al veel meer als een plan. Nog beter: vertel aan anderen wat jij op een bepaald moment af wilt hebben, wilt lanceren, wilt kunnen. Zo heb je een stok achter de deur en kunnen mensen uit je omgeving jou ‘accountable’ houden.
  4. Check je eigen website
    Het is goed om de websites van andere interieurontwerpers te bekijken, maar bekijk vooral die van jou. Woord voor woord. Wat zeg je eigenlijk? Wie spreek je aan? Wie denkt als die op je homepage komt, hej, deze interieurontwerper ga ik meteen contacten? Ik schreef er eerder een blog over waar je zeker nog wat tips uit kunt halen. Doe de website check regelmatig. Ik zet het zelf eens in de 3 maanden in mijn agenda. Ik loop er gedetailleerd doorheen, check of alle links het goed doen en of ik beeldmateriaal zou willen wisselen. Zo blijft m’n website helemaal gericht op mijn ideale klant: de interieurontwerper die zijn of haar bedrijf succesvoller wil maken.

Wat is jouw unieke expertise?
Het kan zijn dat het voor jou niet zo helder is. Dan moet je op onderzoek uit. Je hebt voor het vak als interieurontwerper gekozen, omdat je het heerlijk vindt om ruimtes in huizen of zakelijke panden te ontwerpen. Je wilt tekenen, je wilt schuiven met meubels, je wilt een maatwerkmeubel ontwerpen, je wilt met kleuren spelen en de mooiste materiaalcombinaties maken. Maar voor wie en hoe?

Kom je er niet goed uit om je unieke gave binnen je werk als interieurprofessional te ontdekken? Plan een moment met me in, dan kijk ik met je mee waar je tegenaan loopt en zie ik waar jouw winstkansen liggen.

MIJN NIEUWSTE BLOG METEEN LEZEN?

Dat kan! Je krijgt een email met een melding dat er weer een nieuwe blog klaar staat. Je hoeft alleen je emailadres achter te laten en je mist geen blog meer.
Natuurlijk ga ik zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. En leuk als je een reactie achterlaat bij mijn blogs.
Voeg je bij 186 andere abonnees

RECENTE REACTIES

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *