Vraag jij je prijs of je waarde?

Durf jij voor jouw echte prijs te gaan staan? Of reken je de uren die je in een interieurproject steekt letterlijk om. Als je 10 uur hebt gewerkt voor € 75,- dan is dat bij elkaar opgeteld 750,-. Ik heb het er al vaker over gehad, maar we hebben als interieurontwerper letterlijk een ‘meerwaarde!

Uurtje factuurtje
De tijd en de uren die je in een project steekt omrekenen naar geld, dat noemen we uurtje factuurtje. Als ik in mijn coaching gesprekken met interieurontwerpers dít onderwerp aankaart, en ze echt even gaan doorrekenen hoeveel ze onder de streep overhouden per uur, dan staat het huilen meestal nader dan het lachen. Dan moeten ze echt even bijkomen. Want je kunt nog zo strak doorrekenen dat je ook een paar keer op en neer naar een winkel moet, je een extra keer langsgaat bij de klant, of dat je wellicht meer dan gemiddeld stalen moet aanvragen, uiteindelijk heb je als je alles rekent, veel meer in het project gestoken dan die 10 uur. Of die 22 uur, of die 36 uur. En zelfs als je er 10 of 15% bij voorbaat al aan toevoegt, omdat je een potje onvoorzien wel alvast aan je klant wilt doorberekenen, kom je nog steeds niet goed uit.

Wat zou het met je doen als…
Maar dat vind ik nog niets eens het allerbelangrijkste om over na te denken. Want er is een groot verschil tussen prijs en waarde. Als je met het principe van uurtje factuurtje werkt, dan reken je met jouw prijs. Maar kun je je voorstellen wat er gebeurt als je jouw offerte zou maken op basis van jouw waarde?

Wow, allereerst zul jij je daar zelf meteen veel fijner bij voelen, maar je kunt als je goed doordenkt over de problemen die je oplost, jouw klant ook veel beter uitleggen wat je voor hem of haar kunt betekenen. Wat er met hun dagelijks leven gaat gebeuren als jouw ontwerp wordt uitgevoerd. Zie het als bij een aankoop van een huis dat voor 500.000 op funda staat. Voor de ene kijker is het niet meer waard dan 450.000 want die vindt er wel van alles aan mankeren. Maar de kijker die daarna binnenloopt is helemaal in zijn nopjes, want de locatie is perfect, het huis heeft precies het goede aantal kamers, en die zijn groot genoeg, en de tuin ligt ook nog eens op het zuiden. Die zou er stiekem wel 600.000 voor willen betalen, maar hij hoopt natuurlijk dat hij het voor de vraagprijs mag hebben.

Er zit altijd rek in jouw prijs
Je prijs per uur is net als de prijs van een huis, er zit rek in. En die rek bestaat uit de extra kennis, expertise, ervaring, vlieguren, inzichten, en nog veel meer, die jij toevoegt aan jouw project. Die rek is bij iedere interieurontwerper anders, want wij hebben allemaal iets anders te bieden. En deze rek kun je heel goed uitleggen aan je klant. En jouw waarde wordt ook flink verhoogd, als nadat alles is uitgevoerd, het huis bijvoorbeeld een flink pak meer waard is geworden Of dat je zulke duurzame aanpassingen hebt gedaan, dat de energierekening met een gang naar beneden keldert. Of dat je het bestaande huis zodanig hebt weten aan te passen, dat het voor je klant nu wél geschikt is om mantelzorger te zijn voor hun ouders. Het alternatief was verhuizen, en dat had ze veel meer geld gekost. Voel je wat ik bedoel?

De volgende keer doe je het anders!
Als je een offerte gaat maken voor een klant, is het slim als je eerst heel goed doordenkt, wat jij voor een klant oplost. Want het is niet alleen een kleurtje op de muur, of schuiven met meubels en er een paar nieuwe aan toevoegen. Als jij klaar bent met het project, kan jouw klant speelgoedvrij tv kijken. Voortaan. Iedere avond. Want in plaats van te struikelen over legoblokjes, heb jij er in jouw ontwerp voor gezorgd, dat al het speelgoed in een vloek en een zucht is opgeborgen, en dat het er zelfs op lijkt dat er helemaal geen kinderen die dag alles in het rond gestrooid hebben.

Of heb je zo’n prachtig ontwerp gemaakt, dat jouw klant voortaan met trots zijn vrienden thuis uitnodigt voor een etentje, omdat hun interieur eindelijk geen samengeraapt zootje meer is met spullen uit een vorig leven en studentenhuizen van lang geleden. En ze doen die hele re-styling natuurlijk niet voor hun vrienden, ze worden er zelf ook iedere dag weer blij van als de deur openzwaait en ze in hun nieuwe paleis stappen.

Of je verhuist je klant van een klapstoel aan de keukentafel, naar een ergonomische werkplek in huis, waar geen afleiding is, schone frisse lucht, een perfecte lichtsituatie en fijne kleuren om je goed te kunnen concentreren, Dat is nog eens wat anders dan eerst de huiswerkboeken van je kinderen opzij te moeten schuiven en 3 kussens in je rug te moeten zetten omdat je anders na een uur al scheef gaat hangen van de rugpijn.

Ook jij hebt jouw expertise.
Een expertise, die jij wel hebt en veel andere collega’s niet. Of heb je een specifieke opleiding gedaan, die ervoor zorgt dat je een bepaalde groep klanten veel beter kunt helpen dan jouw collega interieurontwerpers dat kunnen. Of misschien ben jij in staat om meteen te starten, of ben je met liefde 24/7 bereikbaar voor je klant. Dit kunnen allemaal ingrediënten zijn, om je prijs te kunnen rekken naar een bedrag die ook jouw waarde vertegenwoordigd.

Om die reden is het ook enorm essentieel om bij de juiste klant aan tafel te zitten. Als je een kei bent in het ontwerpen van plannen waarbij slimme akoestische oplossingen een vast onderdeel zijn, maar jouw klant heeft een huisje in het bos, dan zal hij niet zo snel de meerwaarde ervan inzien.

Of jij werkt vanuit jouw expertise als kunsthistoricus en hebt ook kunstgeschiedenis gestudeerd, maar je klant is al dolgelukkig met accessoires van de xenos, dan kun je ook je waarde niet laten gelden. Als je nu denkt, ik heb inderdaad vaak een mismatch met mijn klant, en de potentie die ik met mijn meerwaarde heb kan ik niet optimaal inzetten bij de klanten die ik nu heb, dan is het slim om je hele bedrijf eens onder de loep te nemen. Om eens goed te kijken voor wie jij er het allerliefste wilt zijn. Als het ware, moet je jezelf even opnieuw ‘ijken’.

Meer klanten voor interieurontwerpers
Ik ontwikkelde een online training speciaal voor interieurontwerpers, waarin je ontdekt wie jij nou precies als ontwerper bent, wat voor soort aanbod het beste bij jou past én welke klant daar dolgelukkig van wordt. Hij zit boordevol eye-openers waar je nog niet eerder aan hebt gedacht, maar die wél voor jou gaan werken. Voor jouw bedrijf gaan werken. Zodat jij een constante stroom van klanten krijgt waar jij blij van wordt, die jouw naam verder doorvertellen aan hun vergelijkbare vrienden en die voor jou een goed inkomen opleveren.

Onmogelijk?
Helemaal niet! Het is een kwestie van de juiste keuzes maken, en die kunnen best heel stoer en zelfs een beetje eng zijn. In de training pik jij er precies de parels uit die jij nodig hebt om die keuzes te maken. Veel ontwerpers gingen je al voor en ik ontvang met regelmaat superfijne appjes en emails met hun successen. Even over sparren? Stuur me heel simpel een email en ik maak een halfuurtje voor je vrij. Dan kan ik samen met jou bekijken wat voor jou de beste keuze is om nu te doen en wie jou daar het beste bij kan helpen. Wat zijn jouw gedachten bij mijn visie op prijs versus waarde? Laat het graag weten in de comments. En heb je voor mij een onderwerp waar je mijn visie of ideeen over zou willen weten? Kom maar door, ik maak er met liefde een nieuwe blog over!

Vul de vragenlijst in en boek een gratis gesprek met mij

MIJN NIEUWSTE BLOG METEEN LEZEN?

Dat kan! Je krijgt een email met een melding dat er weer een nieuwe blog klaar staat. Je hoeft alleen je emailadres achter te laten en je mist geen blog meer.
Natuurlijk ga ik zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. En leuk als je een reactie achterlaat bij mijn blogs.
Voeg je bij 186 andere abonnees

RECENTE REACTIES

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *