Ben jij lekker duidelijk of praat je nog steeds in containertermen in de hoop dat je een mooie klantenkring opbouwt? Snapt jouw toekomstige klant binnen twee seconden wat hij bij jou heeft te zoeken? Maakt zijn hart een sprongetje, omdat hij denkt, hej dit gaat over mij en over het interieurprobleem dat ik al jaren heb en maar niet opgelost krijg?
Ik ben daar altijd benieuwd naar en vind het daarom heerlijk om door websites van interieurcollega’s te scrollen. Het is bijna een soort van hobby geworden.
“Maak van je huis een thuis”, “Ik luister goed en maak een ontwerp passend bij jouw wensen”, “Mijn drive is om voor mensen een fijn interieur te ontwerpen dat bij hen past en waar ze zich thuis in voelen.”
Ik kan zo nog wel even doorgaan met dit soort spreuken. Ze zijn zeker niet geschikt voor op een tegeltje. Ze zijn leeg en zeggen letterlijk niets. Zo jammer, want jouw kans om iemand echt in het hart te raken is hiermee verloren gegaan. En doorklikken maar weer.
Ik lees ook zo vaak dat iemand als interieurontwerper heel creatief is en de klant centraal stelt. Gelukkig maar denk ik dan. Maar dat is niet onderscheidend. Alles wat van je verwacht wordt omdát je een interieurontwerper bent, hoef je niet te benadrukken. Gebruik die tekst ruimte liever voor iets waarmee jij je typeert.
Kijk eens kritisch naar je website, want wat zég je eigenlijk? Wat is het eerste dat je potentiële klanten lezen als ze jouw url intoetsen? Weet jij wat het probleem van jouw klant is? Weet jij de oplossing hiervoor? Ik gooi even een deur wagenwijd open: waarom vertel je dat dan niet? Waarom verschuil je je achter algemene termen? Durf je je niet uit te spreken waar je steengoed in bent? Durf je niet met je vinger op de zere plek te poeren? Durf je niet anders te zijn dan je collega’s? Durf je jezelf eigenlijk niet te laten zien?
Als je vanille blijft, word je nooit opgemerkt. Ga eerst helder krijgen welk probleem jij op kunt lossen. Waar word je blij van, wat kun je enorm goed, waar gaat je hart van open, wat gaat je heel makkelijk af, waar heb je lang voor doorgestudeerd en waar ben je een expert in? Zet een kruis in je agenda en denk daar eens goed over door. Zet onder elkaar op papier wat meteen in je op komt. Praat er met mensen over die jou goed kennen.
Als je helemaal geen clou hebt: probeer je letterlijk in te leven in de dagelijkse routine van jouw klant. Hebben ze last van rondslingerend speelgoed zodat ze ’s avonds tussen het playmobiel en barbiepoppen tv moeten kijken. Hebben ze opbergruimte te kort of spullen te veel, zodat ze het gevoel hebben in een magazijn te wonen. Hebben ze last van harde geluiden zodat ze nooit helemaal tot rust komen in hun huis. Vinden ze hun interieur een rommeltje en durven daarom niemand thuis uit te nodigen. Koken ze het liefst de sterren van de hemel voor grote groepen vrienden, maar hun keuken is te klein om die bordjes mooi op te maken en al dat bijzondere kookgerei goed op te bergen.
Als je helder hebt waarmee je mensen het beste kunt helpen, kun je beter ontdekken waar jij uniek in bent. Wat kun jij, doe jij of breng jij te weeg wat mist bij jouw collega’s? Waardoor kom jij op het netvlies van potentiële klanten? Zie je een verband met wat je leuk vindt om op te lossen en op welke manier je dat doet? Wat verwacht je dat jouw klanten aan zal spreken?
Ga jij nog net even verder in het bedenken van creatieve ideeën in een interieurplan, door te komen met onverwachte materialen, technologie die nog niet gebruikelijk is, of door een extra functie toe te voegen zonder extra ruimte nodig te hebben?
Hoe ga jij met jouw klanten het proces in. Hoe zorg je ervoor dat het zoveel mogelijk stress-vrij is en op welke manier neem je ze mee in de hele reis van het begin tot het eind. Hoe verwen je ze?
Of werk je juist nauw samen met andere experts, zoals een lichtspecialist, een landschapsarchitect etc. Zodat het interieurplan op een veel hoger level komt te staan.
Heb je een unieke ontwerpfilosofie die, zodra je die uitlegt meteen binnenkomt bij jouw toekomstige klant. Feng Sui is bekend, maar ook minimalisme zou je een interieurbeweging kunnen noemen. Of Biophilic Design of Eclecticisme. En een goeie vraag is dan wel, moet je het zo benoemen, of moet je alleen de waarden van die filosofie benoemen?
Is kunst in het interieur een uitgangspunt voor jou? Deze verfrissende insteek kan een hele specifieke doelgroep enorm aanspreken.
De unieke combinatie van waarmee jij je klant wilt helpen en op welke manier je dat doet, wat het heel bijzonder maakt voor je klant, daarmee wil je op de voorpagina van de krant, maar zeker op jouw eigen homepage bovenaan. Want hiermee creëer je je eigen vijver, waar jij alleen aan zit te vissen. Zodra mensen wat specifieker gaan zoeken en filteren, zullen ze sneller bij jou uitkomen als je op die manier vindbaar bent.
Kijk opnieuw kritisch naar je website. En vraag het ook aan anderen. Liefst niet aan je moeder of je beste vriendin, want die houden veel van je. Is je website voor aanscherping vatbaar? Vast wel. Bedenk dat het een ongoing proces is, want je zult hem om de paar maanden weer eens onder de loep moeten nemen. Hij staat eigenlijk maar op één moment goed, en dat is op het moment dat je hem net een dag geleden hebt opgefrist.
Weet je niet zo goed hoe je je moet positioneren? Iedereen heeft een unieke gave en een groots talent. Die combinatie is bliss. Ik kan je helpen om dit goed neer te zetten en met je mee uit te bouwen. Start hier.