BEN JIJ EIGENLIJK WEL EFFICIENT BEZIG

Hoe efficint ga jij met je waardevolle uren om? Doe je alles zelf, want controlfreak, je kunt het beter zelf, moeite om geld uit te geven of vul maar in, een andere reden die voor jou heel logisch is?

Mijn herinneringen gaan meteen terug naar de allereerste auto die ik zelf kocht. Het was januari 2000, vers gestart als interieurstylist. Ik verwachtte een hoop kilometers te gaan rijden. Dat zou vooral van winkel naar winkel naar fotostudio zijn, weer naar huis, naar fotostudio en weer naar al die winkels waar ik spullen had geleend. Ik deed namelijk in het begin vooral fotoshoots voor diverse interieur magazines.

Ik koos om die reden een Citron Berlingo. Daar kon lekker veel in. Het werd een knalpaarse. Ik kon hem met een leuke korting kopen, want er was een energiemaatschappij die per ongeluk de verkeerde ralkleur paars had besteld en die wilde er graag snel weer vanaf. Ik blij. En die kleur had nog wel iets.

Er lag altijd wel iets nuttigs in, iets wat ik tijdens een shoot nog net even nodig had. Een mooie kleerhanger, geinig vaasje of royale plaid. Ik dook gewoon even in mijn rijdend magazijn en daar kwam vaak de missing piece uit tevoorschijn.

En die auto was natuurlijk reuze handig om alle spullen terug te brengen die ik had geleend van diverse winkels en groothandels. Ik was steeds er wel even zoet mee. Er waren dagen dat ik twee keer moest tanken.

Dat terugbrengen rekende ik niet door aan de klant. Ik vond eigenlijk wel dat dat erbij hoorde. Service van de zaak.

Toch kreeg ik op een bepaald moment een inzicht. De dagen dat ik alles weer netjes terugbracht naar de leveranciers en winkels, verdiende ik niets. Sterker, het koste me tijd en een bedrag per kilometer n ik kon die dag niet voor een ander project aan het werk, want ik zat achter het stuur. Als een echte koerier.

Ik ging op mijn offerte een koerier vermelden, met een ingeschat bedrag. En wat denk je?

Niemand protesteerde. Nieuwe klanten niet, bestaande klanten ook niet. Terwijl die gewend waren dat ik alles zelf terug ging rijden. Men vond het heel normaal. Dat gaf mij de trigger om meerdere taken die ik als vanzelfsprekend bij mezelf neerlegde eens onder loep te nemen.

Dit speelde zich ruim 20 jaar geleden af, maar jij hebt vast een vergelijkbare situatie. Je stopt ergens uren in, die je niet kunt verzilveren. Of je stopt tijd in een taak, die een ander veel sneller (en meestal ook beter) kan uitvoeren.

Een website in elkaar klussen. Een visitekaartje ontwerpen. Je administratie doen. Of misschien wel een ingewikkelde sketchup maken of een technisch lichtplan ontwerpen.

Het loont cht om al je werkzaamheden eens uit elkaar te rafelen. Ga daar eens rustig voor zitten met pen en papier. Schrijf op wat je weinig moeite kost en wat je heerlijk vindt om te doen. Noteer ook wat als een last op je schouders ligt en waar je eigenlijk ook helemaal niet goed in bent. Plussen en minnen dus. Zo simpel is het.

Waarschijnlijk gaan dan je innerlijke stemmetjes door elkaar tetteren dat het zonde is van je geld om vormgeving uit te besteden. Dat het je best gaat lukken om zelf uit te vogelen hoe wordpress werkt. Dat je echt wel ergens de tijd kunt vinden om je administratie te doen.

Al de tijd die je dat soort klussen besteed, ben je niet bezig met de core van je bedrijf. Niet met waar het in jouw interieur-business om draait.

Hoe heerlijk is het om een kleurplan voor een nieuwe klant te ontwerpen in plaats van met je rekenmachine alle bonnen voor je btw-aangifte bij elkaar op te tellen. Hoe fijn is het om een meubelplan te maken, in plaats van uren te prutsen met een beeld dat je maar niet netjes in je website krijgt geplakt.

Herkenbaar?

Ik zeg graag: doe waar je goed in bent, en laat de rest een ander doen.

Ja, daarvoor krijg je een factuur gepresenteerd. Die voer je op als kosten in je administratie. Want de belastingdienst betaalt er ook een deel van. Maar die factuur geeft je vooral heel veel vrijheid. Uren die je kunt besteden om nieuwe projecten naar je toe te trekken. Honderd keer leuker om te doen.

Geld uitgeven is niet altijd een makkelijke keuze. Maar ben kritisch op waar je voordeel uit kunt halen. Of werkgeluk. Of een taak die je beter een expert kunt laten uitvoeren. Maak het leven makkelijker voor jezelf.

Kom je hier gewoon niet uit? Heb je te veel keuzes te maken? Vind je het lastig om jezelf goed te positioneren? Dan kan coaching iets voor jou zijn. Ik kan je personal trainer zijn om jouw interieur business goed op de rails te krijgen. Stuur me een mail en we praten er even over door!

MIJN NIEUWSTE BLOG METEEN LEZEN?

Dat kan! Je krijgt een email met een melding dat er weer een nieuwe blog klaar staat. Je hoeft alleen je emailadres achter te laten en je mist geen blog meer.
Natuurlijk ga ik zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. En leuk als je een reactie achterlaat bij mijn blogs.
Voeg je bij 186 andere abonnees

RECENTE REACTIES

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *