EEN ADVIESGESPREK DAT HELEMAAL DE VERKEERDE KANT OP GING… (EN HOE DAAR IETS GEWELDIGS UIT VOORT KWAM)

Je bent net gearriveerd bij je nieuwe klanten. Dat is een spannend moment. Voor mij ook steeds weer. Hoe zal het gesprek verlopen? Is er een fijne klik? Kun je echt van toegevoegde waarde zijn met jouw expertise? Wordt dit een project waarvan je aan voelt komen: yessss, ideale klant!

Maar dan…help. Er komt al snel iets tijdens het gesprek naar boven. Iets waar je totaal niet op gerekend had. Een item waar je mee moet dealen. Waarvan je bij voorbaat al aanvoelt, dit is non-negotiable. Dat kan van alles zijn. Het bekende oude kastje van oma, dat een regelrechte stijlbreuk is met de rest van het interieur, maar wel een enorme emotionele waarde heeft. Of een serie foto’s of kunst aan de wand waarvan jij denkt: kan dat misschien weg? Maar voor jouw klant onmisbaar is in het interieur. In mijn geval was dat de nieuwe hobby van de man.

Ik kwam bij een leuk stel met een drive-in woning in Gouda. Ik was er al vaker geweest en steeds als er weer een deel van het huis ‘aan de beurt’ was, schakelden zij me in voor interieuradvies. Deze keer wilden ze aan de slag met de kamer beneden die aan de tuin grenst en zelfs aan een klein watertje. Geweldig uitzicht. Doel van de ruimte: lekker chillen maar er moest ook een werkplek komen.

En oh ja, er kwam ook een aquarium. De nieuwe hobby van de man. Zo’n serieuze met tl licht en een hoop bubbels. De ogen van de man glinsterden, die van de vrouw rolden omhoog. Hmmm, hier zat een pijnpunt. En in mij zagen zij de verlosser. De interieur expert die daar wel raad mee wist.

Ze waren zelf al driftig op papier aan het schuiven gegaan, en steeds verdween het aquarium in de hoek. Die neiging had ik in eerste instantie ook. Je moet er echt van houden, van zo’n waterbak met tropische vissen.

Toch ging ik dóór met het schuiven met mijn schaalmeubels (te downloaden in INSIDE). Er moesten andere opties zijn, waar nog niet eerder aan was gedacht. Ik ging spelen met de functies van de ruimte. Chillen en werken. Daar mocht wel een duidelijke scheiding in de ruimte voor komen. Zodat je echt rustig kunt werken.

Die scheiding ging ik letterlijk verder onderzoeken. Want wat als het aquarium midden in de ruimte zou komen? Ik opperde het voorzichtig. De ogen van de man gingen nog meer glinsteren, en die van de vrouw zeiden duidelijk NEE!

Ik ging er toch op door. Ik schetste het aquarium midden in de ruimte, maar dan ingebouwd. Als onderdeel van een scheidingswand. Mooie materialen, veel extra opbergruimte, en zelfs de paal die in de ruimte stond, werd zo onzichtbaar weggewerkt. Nu was het aquarium een echte eyecandy geworden. Je kon er aan beide kanten van genieten. En omringd door een mooie kast op maat, werd deze ‘vissenkom’ ineens een parel in de ruimte.
Kom jij ook zo’n ‘verrassing’ tegen, dan is dat is best even zoeken. Goed luisteren, veel vragen stellen en vooral de juiste vragen stellen. En daarna alle opties de revue laten passeren. Ook als je bij voorbaat al denkt, mwah, wordt niks. Gewoon doorgaan.

Dat kan ter plekke bij de klant aan tafel, maar als je hebt gevoel hebt dat je dat in alle rust beter alleen kunt doen: neem die ruimte. Leg uit dat je hier goed over wilt doordenken. Dat kan alleen maar positief uitgelegd worden.

Ik was zelf ook ongelofelijk blij, dat ik dit obstakel in het advies zó kon verwerken, dat zowel man als vrouw helemaal blij waren met het resultaat. Daar doe je het voor.

Behoefte aan nog meer tips voor je interieur adviesgesprek? Lees mijn minibook (LINK NAAR MINIBOOK) en kom in je volgende gesprek nog beter beslagen ten ijs.

MIJN NIEUWSTE BLOG METEEN LEZEN?

Dat kan! Je krijgt een email met een melding dat er weer een nieuwe blog klaar staat. Je hoeft alleen je emailadres achter te laten en je mist geen blog meer.
Natuurlijk ga ik zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. En leuk als je een reactie achterlaat bij mijn blogs.
Voeg je bij 186 andere abonnees

RECENTE REACTIES

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *