EEN GRATIS INTAKEGESPREK? HELL NO, STOP DAAR ONMIDDELLIJK MEE!

In gesprek met interieurontwerpers hoor ik vaak dat ze hun werk zo geweldig vinden en de klanten zo leuk. Maar ik hoor ook dat ze onder de streep zóveel uren in een project stoppen, dat het uiteindelijke uurtarief maar net boven het minimumloon ligt. Een gratis intakegesprek? Hell no, stop daar onmiddellijk mee!

Hoe kan dat nou?
Als je start als interieurontwerper, ontwerp je -naast interieurs- ook de voorwaarden waaronder je werkt. Zeer bewust, maar voor een groot deel ook onbewust. Je kijkt en vergelijkt wat collega-ontwerpers doen en je doet copy-paste . Daardoor ontstaat een grijze massa van pakketten, nietszeggende en voorspelbare websiteteksten en ja, ook een gratis intakegesprek is meestal in jouw aanbod inbegrepen.

En dat laatste is behoorlijk tijdrovend. Een intakegesprek duurt vaak langer dan een uur en vergeet je reistijd niet. Terwijl je daar aan de koffie zit strooi je talloze ideeën en tips als kleurrijke confetti rond, want je moet natuurlijk wel bewijzen dat ze jou moeten inschakelen.

Je hebt geen intakegesprek nodig om jezelf te bewijzen
Stiekem heeft jouw klant allang gekozen. Die heeft urenlang het internet afgestruind met de zoekwoorden ‘advies’ en ‘inrichting’. Die klant zit er met zijn drukke agenda niet op te wachten om veel tijd te steken in het ontvangen en screenen van ontwerpers. Het is geen ‘The Voice’. Jouw klant wil gewoon lekker aan de slag en snel ook. Zijn keuze is op jou gevallen. Beter dus om meteen maar jouw fijne koffer met schetsspullen en kleurstalen bij je te hebben.

Een goed advies voor slechts twee kopjes koffie
Met alle tips die je tijdens jouw ‘gratis en vrijblijvende intakegesprek’ weggeeft, maak je het jouw potentiële klant wel heel gemakkelijk om na het tweede kopje koffie te zeggen: “Bedankt voor je komst (en jouw geweldige ideeën), maar ik denk er nog even over na.” In veel gevallen hoor je niets meer.

Sta voor je expertise, stuur die factuur
Ik spring nu even op de denkbeeldige barricades, want met gratis intakegesprekken moeten we ophouden. Op basis van de kennismaking per mail, Zoom of telefoon, maak je vanaf nu afspraken waarbij de teller gewoon gaat lopen. Jij bent degene die bepaalt hoe jouw werkmethode in elkaar zit. Zo zag je het voor je toen je voor jezelf begon, toch? Werken op je eigen voorwaarden. Je zult zien dat jouw klant je hierin gewoon volgt. In meer dan 20 jaar adviezen geven heb ik nog nooit van een klant gehoord: “Hé, krijg ik geen intakegesprek?”

Hoe begin je dan zo’n eerste gesprek waar de klant voor betaalt?
Bij het eerste bezoek stel je natuurlijk veel vragen en luister je tussen de regels door naar de wensen van jouw nieuwe klant. Je geeft waardevolle tips en adviezen, zoals je altijd doet. Alleen wordt er nu gewoon betaald voor jouw expertise. Vanuit dit eerste gesprek kun je eventueel een offerte maken voor ontwerpwerkzaamheden die eruit voortvloeien.

En die factuur?
De factuur laat je gewoon meteen betalen, contant of met een tikkie. Boter bij de vis. Ook dit heb ik al 20 jaar geleden in mijn methode opgenomen en er is altijd als vanzelfsprekend keurig betaald.

Zo gaat de balans tussen inkomsten en tijdinvestering er een stuk gezonder uitzien. Voel jij je beter bij het blijven aanbieden van gratis vrijblijvende intakegesprekken? Noem het dan vanaf nu een hobby.

Heb je al genoeg hobby’s? Plan een 1-op-1 inspiratiesessie met mij in, dan komen we samen tot nieuwe inzichten voor jouw aanpak!

PLAN EEN SESSIE

MIJN NIEUWSTE BLOG METEEN LEZEN?

Dat kan! Je krijgt een email met een melding dat er weer een nieuwe blog klaar staat. Je hoeft alleen je emailadres achter te laten en je mist geen blog meer.
Natuurlijk ga ik zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. En leuk als je een reactie achterlaat bij mijn blogs.
Voeg je bij 186 andere abonnees

RECENTE REACTIES

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *