EXCUSES ZIJN GOED VOOR JE

Waarom excuses bedenken zo goed voor je is

Een excuus bedenken is een fluitje van een cent. En het is nog goed voor je ook. Het betekent namelijk veiligheid. En dat is een van de belangrijkste en meest basale waarde om te overleven.

Met een excuus blijf je in dezelfde situatie, er verandert niets. Je hoeft niets spannends te doen, niets te ondernemen, niet zenuwachtig te zijn en je hoeft al helemaal niet uit je comfortzone te komen.

Heerlijk.

Door het opwerpen van bezwaren hoef je geen verantwoordelijkheid te nemen voor je leefsituatie, voor jezelf en voor je business. Alles loopt gewoon door zoals je gewend bent. Zoiets als netflixen in je onesie op de bank.

Zálig. *gaap*

Er is één excuus dat met kop en schouders boven alle andere uitsteekt. Je herkent ‘m vast wel:

“Ik ga het echt wel doen hoor, later…”

Je gebruikt deze uitvlucht als je vindt dat je eigenlijk moet gaan sporten of diëten. Je roept het als je weet dat je nu écht moet stoppen met roken of met te veel Tony Chocolonely Caramel Zeezout eten. Maar zodra je die vrolijk gekleurde wikkel losmaakt, ga je weer voor de bijl. Morgen denk je dan. Of als het vrijdag is denk je waarschijnlijk maandag.

Nu kom ik me niet bemoeien met jouw gewicht of hoe soepel je beweegt. Ik zie alleen te veel getalenteerde mensen deze prutexcuses gebruiken om daarmee hun eigen ontwikkeling te saboteren. Deze smoezen staan het succes van je bedrijf in de weg en daarmee de kans om jouw situatie te verbeteren.

Ja, veranderen is spannend en het kan zelfs behoorlijk benauwen. Het idee alleen al.
It’s not the easy way, but it is the only way.

Iets veranderen aan je situatie is bloedspannend, want

 • misschien ontmoet je wel leuke nieuwe mensen
 • misschien ontdek je ineens wat er nog meer mogelijk is
 • misschien merk je dat er meer manieren zijn om je bankrekening te vullen
 • misschien kom je erachter dat 24/7 aan staan niet nodig is om succesvol te zijn
 • misschien weet je eindelijk waar jouw perfecte klant uithangt
 • misschien krijg eindelijk je aanbod en positionering kloppend als een bus
 • misschien …

Vandaag in de cozy comfy-zone blijven hangen doet geen pijn, voelt zelfs heerlijk. Maar wat doet het op de iets langere termijn? Ga je dan de boot missen? Zijn er dan kansen voorbij gekomen die niet meer terugkomen? Loop je weer achter de feiten aan en moet je weer alle zeilen bijzetten om aan opdrachten te komen?

Uitstellen is een symptoom van zelfsabotage. Er staat iets moois om de hoek, maar je vindt het te spannend om die eerste stap te zetten. Er zo weet ik nog wel een aantal voorbeelden van gedachten die jij kan hebben om jezelf klein te houden:

 • Het heeft niet zoveel zin, er zijn al zoveel succesvolle collega’s

angst voor concurrentie

 • Eerst moet m’n logo, visitekaartje, website of ‘vul maar in’ af zijn

> uitstelgedrag

 • Wat als het niet lukt

> faalangst

 • Ik heb al zoveel aan m’n hoofd gehad, nu even niet

> zelfmedelijden

 • vul hier gerust je eigen excuus in…

Welke herken jij?

Als je wacht tot er van buitenaf iets gebeurt met jou of met de situatie, waardoor je ineens actie móet ondernemen, ben je te laat. Want je zit het liefst zelf achter het stuur, toch?

Vraag jij je weleens eerlijk af: wat wil ik nu écht?
Hoe graag wil ik het?
Wat wil ik bereiken met mijn bedrijf en met mijn leven?

Wat ben ik bereid te doen om mezelf uit de comfortzone te trekken?

Die laatste is een zeer confronterende vraag. Want als je ergens ‘ja’ tegen zegt, waar zeg je dan ‘nee’ tegen?

Hoeveel tijd wil je stoppen in het veranderen van jouw situatie?
Of hoeveel energie, hoeveel geld?

Ga eens languit op de bank liggen (ja, nu mag het) en denk na over deze vragen. En denk vooral na over de antwoorden die je erop hebt.

Uit de comfortzone komen mag in kleine stapjes. Maak jezelf comfortabel met steeds een beetje verder stretchen. Je hoeft niet meteen in een spagaat om je doel te bereiken. Stretch! Gewoon een klein beetje de boel oprekken door iets te doen wat je spannend vindt, iets wat je eigenlijk niet durft. Daar groeien jij en je bedrijf enorm van. Als je elke dag een beetje stretcht, lach jij over een jaar om die spagaat.

Ik kan je helpen als je worstelt met de groei van jouw interieurbedrijf, en met die van jezelf.

Ik kan met je meedenken om je positie te versterken door een duidelijker aanbod te creëren. Zodat jouw potentiële klant direct snapt waarom hij nou juist bij jou moet zijn. Waardoor hij zonder aarzeling ja zegt tegen jouw aanbod.

Ik kan met je uitrafelen wat jij nu precies het allerleukste vindt aan het ontwerpen van interieurs. Zodat je er plezier aan blijft houden en het daardoor volhoudt. Ook als je schema straks tjokvol zit.

Ik kan samen met jou ontdekken wat het beste verdienmodel voor jou is. Zodat jij op de makkelijkst mogelijke manier je geld kunt verdienen. Waardoor de stress van inkomen een stuk minder wordt.

Ik kan de juiste balans in jouw werk met je uitpuzzelen. Waardoor je helder krijgt wat jouw prio’s zijn. Waardoor je jouw aandacht op de juiste manier kunt besteden aan wat jij belangrijk vindt.

Ik kan mijn vindingrijkheid inzetten om je te helpen bij het vinden van nieuwe klanten.  Zodat jij jouw unieke kracht optimaal kunt inzetten en nu wel voelt dat het beter stroomt.

Wacht niet tot het 1 januari is. Die ‘frisse start’-gedachte is flauw en werkt (bewezen) toch niet. Elke dag is een frisse start! Trek vandaag nog je onesie uit, kom van de bank en stuur me een mail (dat kan trouwens ook terwijl je nog op die bank zit). We plannen een moment in waarin jij mij schetst wat je tot nu toe hebt gedaan, waar je staat en wat jouw droombestemming is.  Alleen dat geeft al enorm veel inzichten.

Ik weet waar je vandaan komt. Been there, done that. Maar ik weet ook wat er mogelijk is in deze branche, voor jou en jouw talenten. Boek die call met mij, je zit nergens aan vast.

MIJN NIEUWSTE BLOG METEEN LEZEN?

Dat kan! Je krijgt een email met een melding dat er weer een nieuwe blog klaar staat. Je hoeft alleen je emailadres achter te laten en je mist geen blog meer.
Natuurlijk ga ik zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. En leuk als je een reactie achterlaat bij mijn blogs.
Voeg je bij 186 andere abonnees

RECENTE REACTIES

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *