Laat het een ander doen

Als je goed kijkt naar alle taken die jij als ondernemer hebt, is er een grote kans dat overal jouw naam bij staat. Je bent de directeur, de creative director, de verkoper, de boekhouder, de HR-manager en zelfs de chef schoonmaak. Dát takenpakket zou je eens onder de loep moeten nemen. Moet jij echt al die petten opzetten? Je vindt je werk als interieurontwerper geweldig leuk. Maar waar heb jij een bloedhekel aan?Wat zijn de taken die ten koste gaan van jouw energie, je tijd én je goeie humeur?

Voor mij is dat bijvoorbeeld de administratie. Geen verrassing, want ik denk dat jij waarschijnlijk ook niet heel opgewonden wordt van bonnen verzamelen en bedragen bij elkaar optellen. Wij zijn behoorlijk meer rechter hersenhelft dan linker. En heel eerlijk, ik voelde al vóór ik startte als ondernemer dat dat helemaal mis zou gaan als ik dat zelf ging doen. Op de havo had ik niet voor niets wiskunde en handel meteen laten vallen toen die mogelijkheid zich voordeed. Inmiddels heb ik een fijne boekhouder en een systeem waarbij ik alleen mijn bonnen en facturen hoef te scannen en aan het eind van ieder kwartaal een kleine check doe. Zo fijn!

Ik zette een paar petten af

Toen ik nog veel fotoshoots deed, leende ik vaak spullen van winkels en showrooms. Na die een aantal keren zelf teruggebracht te hebben, kreeg ik een helder inzicht: er bestaan koeriers. Die vinden dat heerlijk om te doen, lekker met een grote auto de weg op, adresjes afrijden. De ‘koeriersdiensten’ calculeerde ik voortaan in mijn offerte mee. Zij een leuke nieuwe klus, ik door naar míj́n leuke nieuwe klus. En dit keer betaalde de klant gewoon het transport.

Gay Hendricks schreef het boek ‘the big leap’ die precies hierover gaat: je ‘zone of genius’. En nadenken over jouw zone of genius, helpt je om prioriteiten te stellen voor wat je écht zou moeten doen in je business om succesvoller te zijn. Aan alles wat we kunnen, kun je een ‘label hangen: je bent er ongeschikt of geschikt voor, je bent er excellent in of zelfs geniaal. En met die laatste zal het nooit voelen als werk, je kunt het eindeloos doen zonder dat je er moe van wordt. Omdat je een natuurtalent bent, of omdat je ongelofelijk veel vlieguren hebt gemaakt, en dus een expert bent. Probeer zoveel mogelijk in de genius zone te zijn, en waarschijnlijk zal degene die de taak van je overneemt, daar weer mee in zijn of haar zone of genius zitten.

Stel jezelf regelmatig deze vraag:

Vraag je regelmatig af: Zijn er dingen die een ander veel sneller kan dan jij? We willen alles zo graag zelf doen. Ook als we het nog niet zo goed kunnen; dan gaan we het toch leren. Sketchup is daar een goed voorbeeld van. Maar om die software goed onder de knie te krijgen, moet je er flink wat uren in steken. Als het een worsteling blijft om die 3D-meubels netjes in de juiste ruimte te krijgen, zonder dat ze in de lucht blijven hangen, en het interieur er zo realistisch mogelijk uit te laten zien, dan is het tijd om dit stuk uit te besteden. Er zijn veel collega’s die hier supersnel in zijn en het ook nog eens heerlijk vinden om te doen. Jij blij, en je collega blij. Je kunt er ook voor kiezen om de beginselen wel goed te leren, zodat je de aangeleverde schets van een collega wel nog zelf een beetje kunt aanpassen.

Uitbesteden of niet?

Ik krijg heel vaak de vraag: Zal ik dit of dat uitbesteden? Ik stel dan de wedervraag: is het een slimme investering of een extra kostenpost? Vaak is het het eerste. Kun jij dat uur je geld verdienen met iets wat je goed kunt en heerlijk vindt om te doen? Dan zou ik het wel weten. Op het moment dat iemand voor jou die geweldige 3D-tekening aan het maken is, kun jij op de kleurstalen en gordijnstoffen duiken. Of andersom. Zo ben je efficiënt bezig met de onderdelen van een project waar jij als expert voor bent ingehuurd, zonder tijdverlies en frustratie. En uiteindelijk betaalt jouw klant gewoon die 3D-tekening of dat kleur- en materialen voorstel, of jij hem nu maakt of je collega die er razendsnel in is.

Helpende handen

Er is nog iets om te overwegen.  Is iemand anders goedkoper dan jij? Sommige klussen die bij een project horen kunnen makkelijk door iemand gedaan worden met wat minder kennis en ervaring dan jij. Dingen die moeten worden uitgezocht kun je ook laten doen door een slimme student met een tussenjaar, of een vriendin die om wat voor reden dan ook aan huis gekluisterd is. Of misschien heb je zelfs ruimte voor een stagiair.

Er zijn veel studenten in onze branche op zoek naar een stageplek, dat kan jou echt wat lucht geven. En het is nog leuk ook. En leerzaam voor jezelf. Ik heb het vaak als behoorlijk verfrissend ervaren om de inzichten van een twintiger te horen. Ik heb de afgelopen jaren met zo’n veertig stagiaires gewerkt van verschillende scholen. Ik moet eerlijk zeggen, ik werd wel steeds kritischer met aannemen en ze moesten minimaal in het derde jaar zitten, maar werken met iemand van een andere generatie geeft jou als ontwerper een nieuwe kijk op je project.

Dus kan iemand het beter, sneller of tegen een lager bedrag, dan is het altijd een slimme keuze om die taak uit te besteden. Zo kun jij focussen op waar je echt goed in bent. Zo kom je in je zone of genius. Zijn er dingen waar jij tegenaan loopt als ontwerper? Laat het me graag weten en ik verwerk het graag in mijn volgende blog.

MIJN NIEUWSTE BLOG METEEN LEZEN?

Dat kan! Je krijgt een email met een melding dat er weer een nieuwe blog klaar staat. Je hoeft alleen je emailadres achter te laten en je mist geen blog meer.
Natuurlijk ga ik zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. En leuk als je een reactie achterlaat bij mijn blogs.
Voeg je bij 186 andere abonnees

RECENTE REACTIES

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *