SOMS GAAT HET GRUWELIJK MIS

Het gaat ook weleens gruwelijk mis!

Je hebt een prachtig kleurpalet samengesteld voor je klant, en die is ook nog eens helemaal enthousiast en blij. Vol enthousiasme wordt er geverfd en ingericht.

Maar dan

de telefoon gaat. De kleuren zijn niet zo goed uitgepakt als jij voor ogen had. En je klant is er ook helemaal niet happy mee. Ik maakte het zelf ook mee, lang geleden. De wittint die ik zorgvuldig voor de wanden had gekozen, bleken een roze gloed te hebben.

OMG

Ik begreep er helemaal niets van. Er zat nog niet eens een druppeltje rood in de wit die ik had geselecteerd. Ik ging terug. Ik mest het met eigen ogen zien. En ja, het wit was overduidelijk rozig. En toen zag ik het. Tegenover het huis van mijn klant stond de boosdoener: een ander huis. De rode glanzende dakpannen stonden te glimmen in de zon. Voil, daar was de -niet ingecalculeerde- roze gloed. Ik besefte weer hoe belangrijk het eigenlijk is als je goed weet hoe kleur in elkaar zit, en hoe je met kleur kunt onderbouwen.

Het probleem was daardoor snel opgelost door een nieuwe wit te kiezen. Een wit met een puntje groen erin. Groen en rood compenseren elkaar, omdat ze lijnrecht tegenover elkaar in de kleurcirkel zitten.

Klant blij, ik nog blijer.

Maar soms zitten obstakels of problemen juist aan de voorkant van je advies. Je voelt het meteen in je buik. Je ziet het aan de wijfelachtige blik van je klant. Maar gek genoeg: ben vooral blij en opgelucht als dit vooraan in het proces al naar boven komt.

Zo nu en dan, blijk je niet helemaal op dezelfde golflengte in het gesprek met je klant te zitten. En eerlijk, dat is mij ook gerust overkomen toen ik net startte, ruim 20 jaar geleden. Je bent enthousiast, je kent de trends, je weet wat prachtig combineert bij elkaar. Je wilt weleens laten zien wat je als ontwerper allemaal in je mars hebt. Je ziet het nieuwe interieurplaatje al helemaal voor je.

Maar je klant ziet het niet. Of, je klant ziet iets heel anders. En jouw klant gaat in het huis wonen en leven. Het voelt voor jou misschien niet ideaal, maar het is aan de andere kant ook helemaal niet erg.

Want de beste tip die ik je kan geven, als je ergens een hobbel, een twijfel, een wrijving ervaart: doe er metn iets mee. Koppel jouw gevoel terug naar jouw klant, en leg het bloot. Dat kan best met een beetje humor, dan hou je het luchtig. Ga op onderzoek uit, waar je jouw expertise kunt inzetten om ofwel je klant te overtuigen van jouw concept, ofwel met de uitgangspunten van jouw klant te werken, zodanig dat jij er als ontwerper ook heel blij van wordt. En ik kan je beloven, dat bestaat echt!

Om een algemeen voorbeeld te noemen: oranje is cht niet mijn kleur in het interieur. Toch ben ik veel klanten tegengekomen, waarbij oranje gewoon een must was. Doordat er zoveel verschillende nuances zijn, en zoveel andere kleuren die geweldig zijn met oranje, kan ik altijd een palet ontwerpen, waar zowel klant als ik happy mee zijn.

Als je wrijving of een beetje tegengeluid laat liggen, kun je verwachten dat dit aan het eind van het proces als een boomerang bij je terug komt. Dan moet je helemaal terug naar het begin. En dat is wel heel jammer van jouw tijd! Tijd, die je in de meeste gevallen helemaal niet hebt ingecalculeerd.

Heb je al heel snel in de gaten, dat jij gewoon geen goeie match bent met deze klant? Blijf niet doortobben. Vooral aan het begin is er een prima escape. Zeg eerlijk dat jij niet de beste persoon voor hen bent om dit project op te pakken. Misschien weet je zelfs een fijne collega waarvoor deze klus perfect zou zijn. Dan kun je die mooi aanbevelen.

Ik kan je beloven, dat het heerlijk voelt als je die beslissing hebt genomen. Hoe jammer ook van de opdracht. Maar nu is iedereen blij: jouw klant, je aanbevolen collega, en vooral ook jij. En juist omdat je mee hebt gedacht met het aanbevelen van iemand anders, heb je je professioneel opgesteld. Je hebt je klant niet laten vallen, maar je bent naar een oplossing gaan zoeken.

En die collega? Die gaat vast ook aan jou denken de volgende keer.

MIJN NIEUWSTE BLOG METEEN LEZEN?

Dat kan! Je krijgt een email met een melding dat er weer een nieuwe blog klaar staat. Je hoeft alleen je emailadres achter te laten en je mist geen blog meer.
Natuurlijk ga ik zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. En leuk als je een reactie achterlaat bij mijn blogs.
Voeg je bij 186 andere abonnees

RECENTE REACTIES

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *