BEN JIJ BANG VOOR JE CONCURRENTIE?

Voel jij de hele dag en avond door de aandrang om FB, LinkedIn en Insta van boven naar beneden te scrollen om te zien hoe succesvol je collega’s zijn? Hoe druk ze het hebben? Hoe een gave projecten ze wel niet doen. Hoe een leuke klanten ze hebben?

En bij jou is je agenda zowat leeg…

Het eerste dat je doet als je wakker wordt is naar je telefoon grijpen om te checken wie er de afgelopen nacht weer een pareltje van een project heeft gepost. Niet echt een goed begin van de dag.

Dan wordt het tijd…
Tijd om de uren die je op socials besteed (check het eens op je telefoon, je schrikt je een hoedje van je schermtijd) anders te besteden. Bedenk dat je die 2 of 3 uur per dag waar je doelloos ogenschijnlijk interessante of vermakelijke posts voorbij ziet komen enorm effectief kunt inzetten om de klanten te krijgen die je nu mist.

Maar eerst.
Hoe zit het met je mindset als het gaat om concurrentie? Voel jij de hete adem in je nek van mede interieurontwerpers? Krijg je het spaans benauwd als je ze lachend in de camera ziet kijken met een mooi interieurplan voor zich? Denk je steeds ‘hoe doen ze het toch’ bij de aanblik van de reviews die jouw collega’s ongegeneerd plaatsen?

En hoe komt dat? Waar ontbreekt het bij jou aan? Wat kun je niet zo goed als zij? Waar hebben zij een feeling voor die jij niet hebt? Wat is hun aangeboren talent waar jij nog naar op zoek bent? Als je daar meteen een antwoord op hebt, dan ligt de oplossing voor je voeten: wordt zo goed als zij lijken te zijn. Ga cursussen, trainingen en workshops volgen, maak vlieguren, desnoods tegen een gereduceerd tarief (niet dat ik daar fan van ben) en lees alles wat los en vast zit over waar jij beter in wilt zijn.

Maak je vlieguren
Michelangelo probeerde eerst een klein paneeltje voordat hij op de steiger klom en al liggende 20 jaar lang aan de sixtijnse kapel werkte.  Ik beloof je, na enige tijd ga je net als hij, verbetering zien.

Maar, heb je geen idee waarom het hen wel lukt om die klanten aan te trekken en om de ene na de andere opdracht binnen te slepen en jou niet, lees dan nog even verder.

Is het waar?
Allereerst mag (zelfs moet) je jezelf afvragen: is dat wel zo? Hebben deze ontwerpers werkelijk een ongelofelijk succesvolle carrière? Tikken ze het ene na het andere project binnen, of laten ze het bewust zo lijken. Om op deze manier een beetje schaarste te creëren. Om het gevoel te geven aan potentiële klanten dat ze wel een beetje op moeten schieten met hen boeken, anders zitten ze écht vol. Is een strategie, hè? Niet per se een verkeerde. De vraag is wel of het ze dankzij deze strategie lukt om de leukste klanten te triggeren met dit schaarste gevoel. Dat is punt één.

Ze hebben misschien dan wel interieurklussen, maar zijn dat ook de beste klussen? De leukste klussen? De klussen waar ze blij van worden? Ook al lachen ze er breeduit bij? Dat is twee.

Verdienen zij er een goed inkomen mee? Het is niet zo ingewikkeld om je agenda helemaal vol te krijgen met opdrachten waar je niet of niet goed voor betaald wordt, maar die wel dezelfde inspanning vragen als een serieuze klus. Dat noem ik meer een vriendendienst. Een klus zonder geld in het laatje is geen klus. En dat is drie.

Je weet het niet.
Het grootste inzicht dat je krijgt door deze vragen te stellen is, dat je het niet weet. Het lijkt alleen maar zo. Het kan best waar zijn, maar het kan ook best helemaal niet waar zijn. En daar loop jij je dan druk over te maken. Dat neem jij als voorbeeld, als maatstaf.

Ik zou zeggen: stop met scrollen. En stop met op andere websites kijken om deze reden. Stop met jezelf vergelijken met een ander dus. Je wordt er alleen maar meer onzeker van. Niet goed voor je eigenwaarde. En chagrijniger wordt je er ook van, niet goed voor je happiness-level. Ga geloven dat concurrentie niet bestaat, zet die knop in je hoofd om. De metafoor vijver en vissen is hier gewoon het duidelijkst. Er zijn vijvers, er zwemmen meestal vissen in. Maar zie jij vissers die met hun visserskistje langs de kant zitten elkaar met afgunst bekijken? Welnee. Die hebben de tijd van hun leven. Een dagje zonder de vrouw. Ze nemen er een pintje bij.

Ik weet het, een visje meer of minder vangen daar hangt hun leven niet vanaf. En van jouw leven hangt wel wat meer af. Dat begrijp ik echt wel. Maar het verrassende is, als je er juist relaxed in gaat zitten, dan komt je business vaak sneller in een stroomversnelling.

Rantsoeneer je schermtijd.
Of beter, je insta/FB/LinkedIn tijd. Want het kan slim zijn om zo nu en dan achter je scherm te kruipen.

Om bijvoorbeeld op te zoeken waar en wanneer de volgende vakbeurs is. Om te ontdekken of daar netwerkmomenten zijn. Of zelfs of je daar een rol kunt spelen. Je zult verrast zijn als je iets aanbiedt waar je heel goed in bent,  men gewoon met jou wil werken. Misschien is er een plek op dat event waar je een verhaal kunt vertellen over een expertise waar de bezoekers van die vakbeurs oren naar hebben. Kan natuurlijk ook een consumentenbeurs zijn. Als jij maar even in de picture staat, zodat mensen weten dat je er bent. Misschien dat jouw favoriete leverancier er staat. Kun je helpen op hun stand? Moet jij eens opletten hoe hard je netwerk groeit.

Waar is jouw klant online te vinden? Op welke platformen? Waar zijn ze op geabonneerd? Kun je een blog schrijven over waar jij goed in bent? Of een vlog, je hebt ondertussen zoveel filmpjes van collega’s langs zien komen, dat je vast inspiratie hebt gekregen hoe dat te doen. Kun je tips delen zodat je aantrekkelijk wordt voor je potentiële klanten?

Kijk in je eigen buurt wat er allemaal gebeurt. Het plaatselijke suffertje kan zomaar een schat aan informatie voor jou hebben. Zie je een kans, een ‘opportunity’ om jezelf meer zichtbaar te maken, grijp hem. Fiets een rondje, waar wordt er gebouwd, verbouwd. Je zult verrast zijn over hoe dichtbij jouw toekomstige projecten kunnen liggen.

Je kunt ook samen met een specialist kijken wat er aan jouw vindbaarheid op internet te doen is. Hoewel ik nog altijd meer geloof in de deur uit gaan om je kansen te ontdekken.

Doe meer met jouw creativiteit.
De nummer één tip die ik je in dit blog wil meegeven: verdoe je tijd niet aan het tracken van je collega’s maar pak het stuur weer over en maak je eigen plan. Je bent creatief, je bent origineel, jij kan het ook.

En als je toch helemaal bent vastgelopen, kun je overwegen om jezelf te laten coachen. Iemand te vinden met veel ervaring in de interieurbranche, die een tijdje met je oploopt. Die met een frisse blik naar jouw uniekheid kijkt. Je kunt aan mij denken hiervoor.  Start gewoon met het invullen van een paar vragen die over jou en jouw bedrijf gaan. Alleen dat geeft al inzicht en helderheid.

MIJN NIEUWSTE BLOG METEEN LEZEN?

Dat kan! Je krijgt een email met een melding dat er weer een nieuwe blog klaar staat. Je hoeft alleen je emailadres achter te laten en je mist geen blog meer.
Natuurlijk ga ik zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. En leuk als je een reactie achterlaat bij mijn blogs.
Voeg je bij 186 andere abonnees

RECENTE REACTIES

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *