SLIMMER WERKEN MET EEN GLIMLACH

Hoe ga jij je omzet nog even opkrikken? Meestal is het tweede halfjaar qua omzet net iets beter dan het eerste. Ten minste, bij mij is dat traditioneel al jaren zo. Maar het gaat natuurlijk nooit echt vanzelf. Er is een boel tijdwinst te behalen als je kijkt naar je eigen werkprocessen. Dans door je to-do lijsten, verander je koffiemachine in een tijdmachine en omarm (met mate) de kracht van multitasken. En een beetje humor en zelfspot helpt altijd om de dingen wat luchtiger te bekijken.

[alvast een disclaimer] krijg je nou dit blog in februari of mei onder ogen, gewoon doorlezen hoor, deze tips gelden namelijk het hele jaar door.

Plan je tijd, niet je taken
Zo ben ik groot fan van Cal Newport, die een simpel, maar heel doeltreffend systeem heeft ontwikkeld, waarbij niet je taken en je to-do’s leading zijn voor je productiviteit, maar je tijd. Laat die maar eens even bezinken, of koop gewoon eenmalig zijn boek de tijdsblokplanner, als hij vol is weet je voor de rest van je leven hoe het moet.

De volgende tips die ik je geef zijn meteen toe te passen en hoef je niet eerst te bestellen.

Zet de eierwekker
Beoefen interieurkarate: maak snelle en doeltreffende bewegingen. We zijn vooral een hoop tijd kwijt met het nemen van beslissingen voor de klant. Zal ik een rode muur of wordt ie toch groen? Behang of verf? Een kookeiland, een hoekbank, één grote lamp boven de eettafel of 3 kleinere? Als je blijft twijfelen, snijd je jezelf in je vingers en wordt je uurloon steeds lager. Zet de kookwekker bij dit soort beslissingen. Als die afgaat is je tijd om, en dan kies je gewoon. Dit gaat je steeds beter helpen om realistischer met je eigen tijd om te gaan.

5AM of na het avondeten?
Wanneer is jouw superkracht uur? Bij de een is dit 5AM (misschien ben je zelfs lid van die club) en bij een ander ruim na de eerste 3 espresso’s tegen een uur of 11. En een andere collega gaat als een zonnetje na het avondeten als alles in huis tot rust is gekomen. Het maakt niet uit wat voor jou geldt, maar zorg ervoor dat je juist dit uur optimaal inzet om super productief te zijn. Eet die kikker op dat moment.

Doe als Picasso
Plan een interieur powernap in. (zou ik ook wat vaker moeten doen) Werkt heel verfrissend als je een tijdje ingespannen hebt gewerkt. Pablo Picasso deed dit op een heel bijzondere manier. Hij ging in een luie stoel zitten en op de grond ter hoogte van de armleuning zette hij een metalen bord op de grond. Hij hield een vork of een lepel in zijn hand en ging slapen. Hij beweerde, dat op het moment het bestek op het bord kletterde, hij in volkomen rust was, en daardoor opgekwikt weer wakker werd en weer vol inspiratie door kon met schilderen.

De dancing queen
Andersom is ook een goeie om een boost aan energie te krijgen. Zet een goed nummer op (ik ben fan van ABBA) en werk even heel hard aan iets. Dat kan zijn je bureau opruimen of je kleurstalen weer terug in een bak zetten, zodat je daarna zonder afleiding aan een ingewikkeldere klus begint aan een lege opgeruimde werktafel. Of je sorteert en scant je bonnen van die week, dan heb je ook weer een stukje administratie gedaan. Zo dans je door je to-do lijst heen, en zijn de vervelende klussen ineens iets om naar uit te kijken.

De octopus modus
Multitasken wordt al jaren afgeraden, en moet je zeker niet willen als je ‘deep-work’ moet doen en je compleet moet focussen. Maar, soms kun je best taken een beetje combineren. Door je kleurenwaaier heen wandelen of naar beelden zoeken op internet en tegelijkertijd een fijne podcast luisteren bijvoorbeeld. Zo steek je ondertussen ook nog iets op.

Weg met die minitaakjes
Heb je ook regelmatig van die mini-taakjes die eigenlijk maar 2 minuten duren maar die stiekem toch oplopen in tijd? Maak een bakje met post-its, schrijf zo’n minitaak op een  papiertje en als je cappuccino staat te pruttelen of de waterkoker op stoom komt, vink je ondertussen zo’n kleine opdracht af. Daag jezelf uit en maak van je koffieapparaat een tijdmachine.

De moodboard magiër
Je hoeft niet bij iedere klant opnieuw het wiel uit te vinden en met een blanco canvas te starten. Soms is iets zo goed bedacht, dat kun je best vaker toepassen. Die klanten komen elkaar toch niet tegen op een party. En zo wel, is ook niet rampzalig. Maak een database van onderdelen die je vaker kunt toepassen, die misschien wat tijdlozer, algemener zijn. Met een toefje persoonlijheid en verrassing, wordt het toch steeds een ander ontwerp. Denk aan bepaalde meubelen die je niet steeds opnieuw weer hoeft te zoeken, een kleurenpalet dat bij veel mensen in de smaak valt, of een top 5 van vloeren en gordijnen waar je mooie grote stalen van kunt laten zien. En natuurlijk zorg je met maatwerk altijd voor een originele draai. Ook hier is veel tijdwinst te behalen.

Wordt een uitbestedingsgenie
Over dit onderwerp kan ik een hele blog wijden. We doen zoveel zelf. Als je eens opgefrist wakker wordt uit je Picasso powernap, denk dan eens na welke taken je kunt uitbesteden. Ken je iemand uit je omgeving, een moeder die terwijl haar kinderen naar de kleuterschool zijn wel even iets anders wil doen, een student met een tussenjaar, die bepaalde dingen van jou kunnen overnemen? Iets uitzoeken op internet, je kleurkoffer sorteren, je social media posts klaarzetten… Tijd die jij uitspaart om iets te doen wat al jouw aandacht nodig heeft en waar jij de expert in bent.

Deze tips zijn met een grote snuf humor bedacht. Maar ze leveren tijdswinst op. En daardoor kunnen ze omzet verhogend werken. Als je deze hints consequent invoegt in je routine, levert het onder de streep echt iets op. Zeker als je meerdere tips ter harte neemt. En je vergeet zo in ieder geval niet om te lachen tijdens je werk.

Heb jij nog een tip? Deel hem graag met mij, ik plaats hem graag op mijn platform INSIDE: natuurlijk met jouw credits erbij!

MIJN NIEUWSTE BLOG METEEN LEZEN?

Dat kan! Je krijgt een email met een melding dat er weer een nieuwe blog klaar staat. Je hoeft alleen je emailadres achter te laten en je mist geen blog meer.
Natuurlijk ga ik zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. En leuk als je een reactie achterlaat bij mijn blogs.
Voeg je bij 186 andere abonnees

RECENTE REACTIES

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *