Klein aanbod, grote gevolgen!

Lastig hè, om mensen warm te maken voor het door jou laten ontwerpen van het hele huis, inclusief de inkoop van de meubels en de uitvoering door vakmensen die jij inhuurt. En toch is het dát wat je aanbiedt, wat je het allerliefste doet. Een interieurproject ontwerpen van de eerste knipsels tot aan het laatste theelepeltje in de la en daarmee ook je klant een stress-vrije verbouwing of re-styling bieden. Of misschien doe je een groot deel van dit traject, bijvoorbeeld een look & feel ontwerpen, een kleur- en materialenplan maken, een ideale indeling en een voorstel voor meubels en verlichting. Of je geeft alleen een uitgebreid kleuradvies.

Maakt niet uit.

Wie ben jij nou helemaal?
Jouw potentiële klant kent je nog helemaal niet. Weet niet wat voor persoon je bent, hoe goed of origineel je bent, hoe je werkt, hoe je communiceert en hoeveel ervaring je hebt. Het is dan nogal wat om die hele verbouwing waar jarenlang voor gespaard is in jouw onbekende handen te leggen. Om er blind op te vertrouwen dat jij degene bent die dit het beste voor hen kan doen en geloven dat jij degene bent hun droomhuis werkelijkheid maakt.

Als het ontwerpen van interieurs is wat je het allerliefste doet (en dat kan ik me levendig voorstellen) zal je vast en zeker al ontdekt hebben dat je vaak flink moet leuren en sleuren om je klanten te krijgen. Dat het echt niet makkelijk is om klanten te krijgen voor dit soort grotere projecten. Dat je veel offertes aan het maken bent, die maar mondjesmaat doorgaan. Dan zit je waarschijnlijk in de situatie: help, ik heb niet voldoende opdrachten. Of het moet zijn dat je in no-time een enorme portfolio hebt opgebouwd en dat mensen vanzelf bij jou terecht komen omdat je in de top 5 staat van interieurontwerpers waarvoor men graag in de rij staat.

Ook voor jou zijn er voldoende klanten
Ik ga er even vanuit dat je niet bij die top 5 hoort. Niet omdat dat onmogelijk is, maar omdat we nou eenmaal met zoveel verschillende collega’s zijn. Die concurrentie is er gewoon. Daar moet je mee dealen. Maar als je me al een tijdje volgt, dan weet je dat ik er heilig in geloof dat iedereen de klanten krijgt die bij hem of haar passen. Dat er tussen jou en mensen die in jouw regio wonen en met hun huis aan de slag willen een magic match bestaat. Omdat jij precies aanvoelt hoe zij hun droomhuis voor zich zien. Omdat je exact die expertise hebt waar zij mee geholpen zijn. Omdat je perfect op dezelfde golflengte zit als het gaat om communiceren. Omdat de klik er is.

De speld in de hooiberg
Maar voor veel mensen is dat als zoeken naar de speld in de bekende hooiberg. Dat is gewoon geen doen. Het is spannend. Zij gaan een pak geld uitgeven. Ze willen zekerheid dat de ontwerper in hun hoofd kan kijken en al hun woonwensen in vervulling kan laten gaan. Zelfs als het budget dat ze in gedachten hebben hiervoor helemaal niet toereikend is.

Dit ‘gat’ tussen veel geld uit gaan geven en zelf niemand in hun omgeving kennen die hen hierbij kan helpen, kun jij dichten. Heel eenvoudig zelfs. Zorg ervoor, dat ze jou op een laagdrempelige manier leren kennen. Dat ze een klik met je krijgen. Dat ze kunnen proeven van de originele ideeën die jij voor hun huis hebt. Dat ze het eindplaatje al voor zich zien. Dat je ze alvast meeneemt in het hele proces, zonder dat er meteen een aanslag op hun bankrekening is. Dat ze dolblij worden van jouw enthousiasme, je aanpak en je doortastendheid. Kortom, dat ze de warme band voelen die jij in korte tijd met hen kan smeden.

Hoe dan?
Ik zei het al even: dat kan héél eenvoudig. Bedenk een laagdrempelig aanbod, om mensen te teasen. Zodat ze meer, meer en meer van jouw kennis en creativiteit willen. En daar ook gewoon goed voor betalen. En nee, dat is niet hetzelfde als een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Want die geven we als interieurprofessionals niet. En als je die wel geeft, dan moet je daar onmiddellijk mee stoppen. (Check mijn vodcast die ik hierover maakte)

Laat mensen kennis met je maken in een paar uur, een dagdeel, een avond. Hierin ga je concreet met ze aan de slag, om de eerste ideeën te laten bruisen voor hun nieuwe interieur. Nu worden ze enthousiast. Ze zien het voor zich, het vertrouwen in jou groeit met iedere minuut. Ze zien hoe hun droomhuis eruit kan komen te zien. Ze zien de contouren, ook in het budget. Ze voelen dat het haalbaar is. En ze denken… YESSSS. We kennen nu iemand die dit voor ons kan waarmaken, iemand die ons begrijpt, iemand die we nog leuk vinden ook.

Het is gewoon een betaald kennismakingsgesprek
Nou ja, je gaat echt niet alleen een hand geven een twee kopjes koffiedrinken met een koekje erbij. Je doet wel degelijk méér. Want je geeft richting aan een woonstijl, je geeft een kleurgevoel, je kunt een vlekkenplan maken, zelfs een paar suggesties voor een indeling. Je laat mensen heel gericht nadenken, omdat jij de juiste vragen stelt. Dat geeft vertrouwen. Je kunt zo’n sessie inrichten zoals je dat zelf wilt. En zo interactief met je klant als je dat zelf wilt.

Denk je nu, jakkes, zou ik best graag willen, maar ik kan helemaal niet zo goed snel denken ter plekke, dus wat heeft die klant dan concreet aan het eind van de sessie? Dat is heel gemakkelijk op te lossen. Vraag je klant alvast om een plattegrond, om de wensen en vragen die ze hebben op te schrijven en om bijvoorbeeld een Pinterest bord alvast met jou te delen. Zo kun jij je goed voorbereiden en alvast een paar ideeën paraat hebben tijdens deze sessie.

Niet gratis, maar hoeveel dan wel?
Nog even voor de zekerheid: deze gesprekken zijn voor de klant niet gratis. Je helpt ze in het denkproces, je geeft ze originele ideeën, je schets alvast de grote lijnen. Heel waardevol. Reken in ieder geval je uren. En reken ze royaal. Je moet er ook naartoe en weer vandaan rijden. Je bent er zomaar 4 uur mee kwijt. Maar het moet ook wel laagdrempelig blijven. Het is voor jou ook een kans om er een grotere opdracht uit te halen. Zoek de balans, maar geef het niet weg.

Zie en voel kansen tijdens dit gesprek. Bedenk steeds hoe jij deze klant verder kunt helpen. Schets hoe jij ervoor kunt zorgen dat hun droomhuis werkelijkheid wordt. Aan het eind heb je als het goed is een warme klant. Iemand die jou nu ook kent. Iemand waar je heel gemakkelijk een nieuw voorstel aan kunt doen.

“Wat een ontzettend mooie plannen hebben jullie met jullie huis. Ik zie ook veel mogelijkheden en de ideeën die ik vandaag al met jullie heb gedeeld, kan ik gedetailleerder uitwerken. Ik maak het daardoor voor jullie veel gemakkelijker om dit op korte termijn in gang te kunnen zetten, zodat jullie met de kerst, (Pasen, zomervakantie, nieuwe schooljaar), in een heerlijk huis wonen. Zal ik eens op een rij zetten wat ik precies voor jullie kan betekenen en daar een prijsvoorstel voor doen?”

En moeilijker hoeft het niet te zijn. Ook geschikt voor introverte interieurontwerpers. Nu zijn die grotere projecten voor jou ineens wel haalbare kaart. Omdat je een tussenstap hebt gecreëerd. Omdat je mensen de kans hebt gegeven om jou te leren kennen en jou te vertrouwen.

Zo simpel kan het zijn.

Acties die jouw bedrijf succesvol maken op een presenteerblaadje
Er zijn nog heel veel wieltjes waar je aan kunt draaien en touwtjes waar je aan kunt trekken. Die je nog nooit hebt geprobeerd, of eerder niet op de juiste manier hebt geprobeerd. Die kunnen er allemaal voor zorgen dat jij meer klanten krijgt. De leukste, liefste klanten die perfect bij jou passen. Of je nu net start of al een paar jaar aan het werk bent als interieurontwerper, maar je bedrijf niet goed draaiend krijgt, ik heb iets interessants voor je.

Ik kan je al mijn (bijna 25-jarige) expertise, ervaring en inzichten op een zilveren presenteerblaadje voorschotelen. Zodat jij er precies vanaf kunt pakken wat jij nodig hebt om beweging te krijgen in je business.

Meer klanten voor interieurontwerpers. Zo heet mijn online-training. Naast kraak-heldere video’s die je een jaar lang kunt terugkijken, zijn er 3 live sessies met mij, waar je al je prangende vragen kunt stellen én geef ik je persoonlijk feedback op je ideale klant, je aanbod en je website. Lees er meer over en ik hoop je daar te zien!

PS: dit mooie beeld maakte ik in het vtwonen huis in de kamer van Marianne Luning

MIJN NIEUWSTE BLOG METEEN LEZEN?

Dat kan! Je krijgt een email met een melding dat er weer een nieuwe blog klaar staat. Je hoeft alleen je emailadres achter te laten en je mist geen blog meer.
Natuurlijk ga ik zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. En leuk als je een reactie achterlaat bij mijn blogs.
Voeg je bij 186 andere abonnees

RECENTE REACTIES

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *